Verpakkingsvrij boodschappen doen? Neem je eigen bakjes en potjes mee naar de winkel

© LOOS
Utrecht - Een mobiele, verpakkingsvrije supermarkt. Het klinkt als een behoorlijke operatie, maar als het aan de jonge ondernemers van LOOS ligt dan rijdt deze supermarkt binnenkort gewoon door de Utrechtse wijken.
“De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 1.500 verpakkingen per jaar’” vertelt Laurens Kok, een van de initiatiefnemers. Dat kan ook anders. “Als we uitgaan dat we honderd klanten kunnen helpen - en dat is nog een zuinige schatting - om hun verpakkingsgebruik te halveren, dan scheelt dat al 73.000 verpakkingen per jaar.”
Daarom zijn de vier initiatiefnemers van LOOS een crowdfunding begonnen om de mobiele, verpakkingsvrije supermarkt te realiseren. Het doel is om voor halverwege oktober 10.000 euro binnen te halen. “Dat is het bedrag dat we nodig hebben om te starten, maar voor iedere euro meer hebben we al een nuttige bestemming bedacht”, aldus Kok. De teller staat momenteel op bijna 6.000 euro.

Soort bakfiets

Maar hoe ziet zo’n mobiele supermarkt er dan uit? “Het is eigenlijk een soort bakfiets, waar mensen hun bakjes en potjes bij kunnen vullen”, vertelt Kok. In eerste instantie zullen mensen alleen gedroogde en houdbare spullen kunnen kopen. “Mogelijk breiden we later nog uit als het lukt om een goede koelinstallatie te bouwen.”
Waar de bakfiets van LOOS uiteindelijk zou staan is afhankelijk van waar de vraag het grootst is. Mensen kunnen zich intekenen en zodra er genoeg inschrijvingen zijn in een bepaalde wijk komt de supermarkt daar naartoe. Via sociale media maakt LOOS dan bekend wanneer de bakfiets waar is, zodat mensen langs kunnen komen. “Het is bij ons dus niet zo dat je ook van te voren al iets moet bestellen.”
In Frankrijk en België doet dit soort winkels het heel goed, stelt Kok. “Daar is men sowieso gewend om de boodschappen wat meer te plannen, omdat ze vaak ver weg zitten. Daardoor vindt men het ook niet zo erg om ook een paar potten mee te nemen voor houdbare spullen. Hier in Nederland wippen we toch vaak snel even langs bij de supermarkt en kijken we daar wel wat we kopen.”

Te veel moeite

LOOS is niet de eerste poging tot een verpakkingsvrije winkel in Utrecht. Een paar jaar geleden was Bag ‘n Buy de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. De winkel moest na een half jaar de deuren sluiten omdat er verlies werd gedraaid.
Maar als het aan Kok ligt is dat zeker niet het voorland van LOOS. Kok en zijn compagnons hebben zelfs gesprekken gevoerd met de eigenaar van Bag ‘n Buy om te leren van zijn fouten. “Ten eerste zat die winkel op een hele dure locatie. Daar hebben wij geen last van. En daarnaast vonden mensen het toen veel moeite om zelf potten of zakjes mee te nemen naar de supermarkt. Wij komen gewoon naar onze klanten toe, dus dat scheelt weer!”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.