In beeld: Oud-Katholieken hebben eindelijk weer een aartsbisschop

PROVINCIE UTRECHT - In de Utrechtse Gertrudiskathedraal is vandaag Bernd Wallet geïnstalleerd als aartsbisschop voor de Oud-Katholieke kerk. Gisteren werd hij tot bisschop gewijd in Deventer. Anderhalf jaar geleden was hij al verkozen tot nieuwe aartsbisschop, maar corona gooide roet in het eten om hem tijdens een dienst in te wijden.
Sinds vandaag is Bernd Wallet de nieuwe Aartsbisschop van Utrecht voor de Oud-Katholieken.
Sinds vandaag is Bernd Wallet de nieuwe Aartsbisschop van Utrecht voor de Oud-Katholieken. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Wallet volgt Joris Vercammen op die begin vorig jaar met emeritaat ging. Dat ging destijds met veel pracht en praal gepaard.
Het afscheid van de voorganger van Wallet, begin 2020.
Het afscheid van de voorganger van Wallet, begin 2020. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Kort daarna werd Bernd Wallet door de priesters van het bisdom en vertegenwoordigers van de parochies, van de Oud-Katholieke kerk gekozen als opvolger. Dat gebeurde al in één stemronde, wat menigeen verbaasde. Daarna brak corona in al zijn hevigheid uit. De inwijding en installatie van Wallet werd daarom twee keer verzet. Wallet: "Dat leidde tot allerlei teleurstelling, niet alleen bij mij, maar een kerk heeft ook een bisschop nodig. Eigenlijk klopt het niet om zo lang te wachten." Ook vandaag was corona nog voelbaar: was bij het afscheid van Vercammen de Gertrudiskathedraal afgeladen vol, dit keer was er slechts plaats voor vijftig gelovigen.
Bisschop Bernd Wallet op weg naar zijn zetel in de Gertrudiskathedraal.
Bisschop Bernd Wallet op weg naar zijn zetel in de Gertrudiskathedraal. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Wallet werd als bisschop gewijd in Deventer, omdat daar een grote kerk staat waar meer genodigden konden komen. Maar met de wijding was de viering nog niet klaar, Wallet moest in Utrecht nog officieel geïnstalleerd worden. Normaal gebeurt dat dezelfde dag, maar vanwege de afstand tussen Deventer en Utrecht was dat niet haalbaar. Die viering in Utrecht begon met de bisschop die met zijn staf op de deur van de kerk klopte.
De bisschop klopt ceremonieel op de deur van de kathedraal.
De bisschop klopt ceremonieel op de deur van de kathedraal. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Daarna kreeg hij een anders staf. Die staf was door Vercammen anderhalf jaar geleden op het altaar gelegd. Het was de bedoeling dat hij daar een paar weken bleef liggen, maar het werd iets langer. Vervolgens mocht de bisschop plaats nemen op zijn officiële zetel.
Voor het eerst neemt Wallet zijn zetel echt in gebruik.
Voor het eerst neemt Wallet zijn zetel echt in gebruik. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Toen de bisschop zat, volgde een normale dienst. Wallet is vijftig jaar oud en groeide op in een domineesgezin. Hij studeerde geschiedenis en theologie in Utrecht. Lange tijd was hij diaken bij de Anglicaanse kerk in York. Later werd hij pastoor in Utrecht. "Ik houd daarom ook erg van de parochies. Ik zal hopelijk veel in de parochies zijn om ze te steunen, en om te zoeken naar wat de vragen zijn in onze tijd. En hoe we relevant kunnen zijn voor de wereld om ons heen."
Na de installatie volgde een normale dienst.
Na de installatie volgde een normale dienst. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Wallet wil zichtbaar zijn in de stad Utrecht. "Wij moeten een plaats zijn voor open debat en tegelijkertijd voor inspiratie." En uiteraard hoopt de kersverse aartsbisschop dat zijn kerk weer volstroomt als we corona achter ons laten, net zo vol als vlak voor corona, met het afscheid van zijn voorganger.
Vorig jaar zat de kerk bomvol bij het afscheid van Vercammen.
Vorig jaar zat de kerk bomvol bij het afscheid van Vercammen. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.