Utrechts gezin na wanhopige weken terug uit Afghanistan: 'Nu veilig in de mooiste stad van het land'

PROVINCIE UTRECHT - Het Afghaanse gezin uit Utrecht dat wekenlang vastzat in Kabul is terug in Nederland. "We zijn veilig, het is gelukt. We zijn terug in de mooiste stad van het land", vertelt vader Shafiqie.
Zijn vrouw en drie kinderen vertrokken afgelopen zomer naar Afghanistan om een ziek familielid te bezoeken. Shafiqie, eigenaar van een restaurant in Utrecht, bleef achter. Tot zijn afgrijzen zag hij het verblijf van zijn vrouw en kinderen samenvallen met de razendsnelle machtsgreep van de extremistische Taliban.
Mensenmassa bij de luchthaven van Kabul in augustus.
Mensenmassa bij de luchthaven van Kabul in augustus. © Elisabeth van der Steenhoven
Levensgevaarlijke pogingen om op een evacuatievlucht te komen op de luchthaven van Kabul mislukten. Toen eind augustus de luchtbrug naar Nederland werd stopgezet, groeide de wanhoop. Uiteindelijk besloot Shafiqie vorige week zelf naar Afghanistan af te reizen en werd hij herenigd met zijn gezin. "Het was een moeilijke reis met moeilijke keuzes", zei de vader hierover.

Bemiddeling

Hoe het gezin dit weekend toch naar Nederland kon afreizen, wil Shafiqie liever niet kwijt. "Ik wel wat vertellen over mijn gezin, maar over de heen- en terugreis kan ik uit veiligheidsoverwegingen niets zeggen." Duidelijk is wel dat de familie hulp heeft gehad van vrienden in Utrecht. Het gezin werd vandaag dan ook onthaald op Schiphol.
Zijn kinderen maken het naar omstandigheden goed, vertelt Shafiqie. "Toen we vandaag in de buurt van Utrecht kwamen, riepen ze meteen juichend: de Domtoren! Dat was een heel mooi moment." Zijn dochter gaat maandag naar school in Utrecht. "Dat is belangrijk, dat ze weer die start kan maken."
Over zijn vrouw maakt Shafiqie zich meer zorgen. "Ik zie in haar ogen dat zij veel heeft meegemaakt. Ze heeft afschuwelijke dingen gezien, meer dan ik weet."

Via Doha

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt zondagavond dat een vliegtuig vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul met aan boord 21 mensen die op een Nederlandse evacuatielijst staan aangekomen is in Doha in Qatar. Het is de vierde evacuatievlucht van Kabul naar Doha.
De mensen moeten in Doha worden getest op het coronavirus en kunnen na een negatieve uitslag met lijnvluchten verder reizen. Qatar zorgt er op dit moment voor dat er gevlogen kan worden vanaf het vliegveld.
Topfunctionaris Lolwah al-Khater van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zondagavond op Twitter dat er in totaal meer dan 230 passagiers aan boord van het vliegtuig zaten. Naast Nederlanders zou het onder anderen gaan om mensen uit Afghanistan, de Verenigde Staten, Duitsland, België, Ierland, Canada, Frankrijk en Italië.