Honderden vluchtelingen volgden lessen aan UU dankzij speciaal project: 'Veel dankbare reacties'

Archieffoto.
Archieffoto. © StockSnap, Pixabay
UTRECHT - Vluchtelingen die zitten te wachten op de uitkomst van hun asielprocedure een reden geven om hun asielzoekerscentrum te verlaten voor een universiteitscursus over bijvoorbeeld Europees recht, popmuziek of econometrie: dat was ooit het doel van de Universiteit Utrecht met het zogenoemde Incluusion-programma. Vijf jaar na de oprichting daarvan kan geconcludeerd worden dat die missie geslaagd is. Meer dan 900 studenten uit 40 landen deden mee. "We krijgen vrij veel dankbare reacties."
Ragna Senf is namens de Universiteit Utrecht (UU) projectmanager van Incluusion en legt graag uit wat het idee achter het programma was. "Wij zorgen ervoor dat vluchtelingstudenten mee kunnen doen aan cursussen van de UU. En dat kunnen ze doen vanaf het moment dat ze binnenkomen in Nederland en nog niet eens een status hebben." Ook regelt het programma traineeships voor vluchtelingen die al wat langer in Nederland zijn en de taal al een beetje spreken. Zo kunnen vluchtelingen werkervaring opdoen en een netwerk opbouwen.
Volgens Senf zijn de vluchtelingstudenten die meedoen aan het programma blij en ook de universiteit is tevreden. "We vinden het belangrijk want mensen zitten maanden zo niet jaren in een asielzoekerscentrum te wachten op hun procedure. En al die tijd kunnen ze niet studeren of werken terwijl dat voor de integratie wel belangrijk is. En als universiteit vinden we het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen."
Na vijf jaar komt er dan ook geen einde aan het programma van de UU. Dat wordt volgens Senf alleen maar uitgebreider: "We gaan veel doen. Zo gaan we een voorbereidende cursus organiseren voor de studenten, en verder werken aan het koppelen van vluchtelingen aan buddystudenten zodat ze naast de academische integratie ook kunnen werken aan hun sociale integratie. Dus we hebben nog genoeg plannen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.