RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pronkstuk van Spoorwegmuseum tijdelijk naar Noord-Holland voor onderhoud


PROVINCIE UTRECHT - De Arend vloog vanochtend in het centrum van Utrecht, en dat mag opmerkelijk heten, want het gaat om een loodzware stoomlocomotief. De oude trein werd vanochtend uit het Spoorwegmuseum getakeld en op een vrachtwagen gezet voor een grote onderhoudsbeurt die wordt uitgevoerd in Hoorn. Een opvallend gezicht. "Ik denk dat menig automobilist raar zit te kijken dat die een stoomlocomotief over de snelweg ziet rijden", zegt Peter-Paul de Winter van het Spoorwegmuseum.

 De Arend wordt klaargemaakt voor transport. De Arend wordt klaargemaakt voor transport. | Foto: RTV Utrecht/Hannah Cammeraat

"Hij ziet er fantastisch uit," zei De Winter vanochtend over de Arend, een replica van de eerste stoomlocomotief van Nederland uit 1838. Maar uiterlijk is niet alles, en daarom moet de trein vandaag toch naar Hoorn voor een nagelgatonderzoek dat elke tachtig jaar moet plaatsvinden. "De ketel zit met klinknagels in elkaar. En omdat de ketel uitzet en krimpt omdat je hem warm maakt en weer laat afkoelen, worden de klinknagels thermisch belast. En in Hoorn hebben ze de technische kennis daarvoor."

Pronkstuk van Spoorwegmuseum tijdelijk naar Noord-Holland voor onderhoud


Icoon van de spoorweggeschiedenis
Frank van den Broeke is manager techniek bij Museum Stoomtram in Hoorn. Hij is vereerd dat zijn team aan de slag mag met De Arend. "Qua techniek is het dagelijkse kost voor ons omdat wij altijd met stoomlocomotieven bezig zijn. We hebben in Hoorn acht rijvaardige stoomlocomotieven en die rijden met grote regelmaat dus we zijn altijd bezig om die te onderhouden", zegt Van Den Broeke. "Maar dat De Arend naar Hoorn komt is toch wel heel bijzonder. Het is echt een icoon van de Nederlandse spoorweggeschiedenis."

Spoorlocomotief verlaat Utrecht: 'Hij ziet er fantastisch uit'


De replica is in 1938 gebouwd ter ere van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Spoorwegen. De originele Arend is ver voor die tijd afgebroken om de materialen opnieuw te gebruiken. "De ontwikkelingen gingen zo snel dat er nieuwe locomotieven werden gebouwd en De Arend werd verschrot want dat bracht geld in het laatje", zegt De Winter uit. Om de geschiedenis levend te houden, is uiteindelijk besloten om een replica te bouwen. "We zijn er enorm trots op want hij hoort ook bij de Erfgoed Canon van Nederland."

Stoomlocomotief naar Hoorn... via de snelweg


De trein werd dus vandaag op een vrachtwagen gezet en naar Hoorn gereden. Daar zelf naartoe rijden ging niet: de trein stamt nog uit de tijd dat het spoor breder was dan het nu is. En dus moest de trein vanochtend op de dieplader worden getild en ging die daarna nog één keer op reis. Een mooi gezicht, aldus De Winter. "Maar het voelt toch een beetje gek, er onstaat zometeen wel een leegte." Volgend jaar april moet De Arend terug zijn in Utrecht. "Hij vliegt nu even uit maar zal terugkeren op het vertrouwde nest", zegt De Winter.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -