Mega-zaak tegen biogascentrale Bunschoten vandaag opnieuw van start

Archieffoto.
Archieffoto. © RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/EEMDIJK - De grootschalige mestfraudezaak tegen de biogascentrale in Bunschoten gaat vandaag opnieuw van start in de rechtbank van Amsterdam. Ook een landbouwbedrijf in Eemdijk staat terecht. Het OM verdenkt de bedrijven samen met nog negen anderen onder meer van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet.
Volgens het OM staat de hele keten van verdachten die te maken hebben met de aan- en afvoer van en naar de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg terecht. Justitie vermoedt dat er zo duizenden tonnen digestaat, het restproduct van de biogascentrale, illegaal zijn gebruikt als mest.
De zaak zou begin december al voorkomen, maar tijdens die behandeling werd de rechter binnen een uur al gewraakt. Hij dacht de avond ervoor een e-mail naar zijn collegarechters te hebben gestuurd, maar door een verkeerde knop kregen ook de advocaten een mailtje waaruit zijn vooringenomenheid zou blijken. Volgens een advocaat zou hij daarin over één van de verdachten schrijven: "De lieverd, hij reed altijd met die tankoplegger. Maar ook [medeverdachte] zegt zelf dat er geen digestaat meer werd opgehaald. Wellicht krijgen we vanavond nog meer spijtbetuigingen."
Het proces is zo een zaak van de lange adem geworden. Voor de rechtszaak zijn nu zeven dagen uitgetrokken, inmiddels ruim twee jaar na de regiezitting. Daarvoor had het OM vijf jaar de tijd nodig om de complexe zaak te onderzoeken. Ook de Raad van State moet zich dit jaar nog over de biogascentrale buigen. nadat de provincie de vergunningen van A. van de Groep en Zonen, zoals het bedrijf voluit heet, introk. Daar maakte de centrale bezwaar tegen, waardoor het open mag blijven tot het hoger beroep behandeld is.
RTV Utrecht-verslaggever Jordi de Jong is vandaag in de Amsterdamse rechtbank. Volg hem op Twitter voor updates over de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.