Zorggroep Charim getroffen door ransomware-aanval, onderzoek naar omvang kan weken duren

© ANP
VEENENDAAL - Het onderzoek naar de ransomware-aanval bij Zorggroep Charim in Veenendaal gaat nog weken duren. Vorige week werd de zorginstelling getroffen en sindsdien zijn er bestanden versleuteld. Volgens een woordvoerder is de zorg voor patiënten geen moment in gevaar geweest. "De getroffen bestanden hebben niet te maken met de zorg."
Cyberspecialisten, zoals woordvoerder Rufo Petri van Charim ze omschrijft, zijn op dit moment aan het kijken hoe groot de schade is die hackers hebben aangebracht. Dat is een lastig en omvangrijk proces omdat die ransomware ook na enkele dagen weer actief kan worden terwijl je dat niet in de gaten hebt.
Petri: "Er wordt gekeken welke bestanden geïnfecteerd zijn en hoe je die vervolgens weer schoon kan krijgen. Er zijn verschillende harde schijven, dus in feite is ieder computerbestand dat opengemaakt wordt, een risico."
Charim beschikt over back-ups, dus de versleutelde bestanden kunnen via een omweg alsnog gebruikt worden. Maar hoe dan ook, de zorggroep probeert er het beste van te maken. "Heel vervelend dat zoiets gebeurt. Er wordt met man en macht gewerkt om alles weer in orde te kregen. We moeten zeker weten dat omgeving schoon is, anders gaat zo'n virus weer verder."
Er is geen geld overgemaakt aan de hacker of hackers die de cyberaanval hebben uitgevoerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.