RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Prinsjesdag: 'Ik hoop op meer geld voor de zorg, maar dat zit vast niet in het koffertje'

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Een bijzondere Prinsjesdag vandaag. Het demissionaire kabinet presenteert de begroting voor het komende jaar. Hoe concreet wordt het nu het kabinet nog demissionair is en de onderhandelingen zeer traag verlopen? Wij spreken met drie hoofdrolspelers in de zorg, het onderwijs en de horeca over hun hoop en hun verwachtingen.

 Fysiotherapeut Gijs Jansen Fysiotherapeut Gijs Jansen | Foto: Twitter Gijs Jansen

Gijs Jansen is fysiotherapeut bij het St. Antonius Ziekenhuis en voorzitter van de ondernemingsraad. "Heftig en onvoorspelbaar", antwoordt Jansen op de vraag hoe hij het afgelopen jaar zou omschrijven. "Het werd steeds moeilijker omdat je niet weet waar het eindigt. En dat is nog steeds zo. Covid is redelijk stabiel, en vergeleken met de heftige perioden wel minder. Maar er is veel instroom, veel spoedstroom en het is totaal niet rustig geworden. Dat eist zijn tol. Ik maak me zorgen om het personeel."

"We proberen waar dat kan ook weer zoveel mogelijk reguliere zorg op te pakken, maar we hebben de indruk dat mensen zieker binnenkomen dan voorheen. Daarnaast is het uitplaatsen van patiŽnten naar vervolginstellingen moeizaam, zodat er veel mensen wachten op een vervolgplek."

"Ziekteverzuim onder het personeel is hoog, dat komt in mijn ogen door covid en de werkdruk daarbij. En die werkdruk wordt alleen maar hoger als je geen rust kan nemen. Het ziekenhuis doet zijn best, maar mensen in de zorg laten de patiŽnt altijd voor gaan. Mensen komen toch werken, dat vergroot het risico op nog meer uitval."

Voor Prinsjesdag heeft Jansen het liefst een wonder. "Dat alle patiŽnten beter worden. Maar aangezien het geen sprookjesprinsen zijn, hoop ik op meer geld voor meer handen aan het bed die daarnaast ook nog kunnen helpen de uitdagingen van de zorg vorm te geven. De werkdruk moet omlaag, dat zorgt voor minder uitval." Er zijn nog veel meer uitdagingen, meent Jansen. "Ook wonen is een probleem, hier in de randstad. Een verpleegkundige verdient 2300 euro als hij of zij begint. Huur daar maar eens een huis voor in Utrecht."

Ook zou regelgeving voor een flexibeler rooster helpen. "Voor sommige verpleegkundigen zou een 12 uurs dienst prettig zijn, maar dat mag nu niet van de Arbowet." Hij vindt het tijd voor onorthodoxe maatregelen, zoals mensen in de zorg voorrang laten krijgen op een woning. "Maar niet alleen de zorg, ook bij de leraren is dat een probleem."

 Basisschooldirecteur Linda Kuijt Basisschooldirecteur Linda Kuijt | Foto: Linda Kuijt

Ook Linda Kuijt, directeur van de Julianaschool in Bilthoven noemt het een "bewogen jaar". "We dachten dat we goed begonnen, maar toen moesten de deuren dicht tot de voorjaarsvakantie." Ze kijkt er nu naar uit om ook de leuke dingen door te laten gaan. "De uitstapjes rond kunst en cultuur", noemt ze als voorbeeld.

"De plannen van de extra NPO-gelden (Nationaal Programma Onderwijs) zijn op ons bordje gekomen. Het geld is erg welkom, maar het is jammer dat het tijdelijk is. We hebben daar een mooie invulling aan kunnen geven en kunnen bepaalde kinderen extra ondersteunen daardoor. En de docent die voor de klas staat ook."

De basisschooldirecteur vertelt dat sommige kinderen heel anders teruggekomen zijn na de lockdowns. "Als je dertig kinderen in de klas hebt, waarvan er twee de boel op z'n kop zetten, kan je daar als docent wel hulp bij gebruiken. Dan is het mooi als er een onderwijsassistent of een andere collega zich met die twee kinderen kan bezighouden, zodat jij goed onderwijs kan geven."

Zoals Gijs Jansen van het St. Antonius ziekenhuis hoopt ze ook op structureel meer geld. "Dan kunnen we op maat kijken wat nodig is per kind. Dat doen we nu ook al. Sommige kinderen hebben zich prima ontwikkeld, het afgelopen jaar, sommigen hebben meer moeite. Ook op sociaal vlak. Dus die wil je voldoende aandacht geven. En het zou mooi zijn als je iemand voor muziekonderwijs kan aannemen bijvoorbeeld. Zodat je met meer collega's werkt aan de ontwikkeling van een kind."

 Cafť-eigenaar Tobias Bosman Cafť-eigenaar Tobias Bosman | Foto: Tobias Bosman

"Het is een bewogen jaar geweest en dat is nog niet voorbij", begint cafť-eigenaar Tobias Bosman uit Amersfoort zijn verhaal. "Wij zijn er goed doorheen gekomen, ook dankzij de overheid." Hij is blij met de financiŽle steun die hij heeft gekregen, maar zou het niet gek vinden als die maatregelen blijven doorlopen.

Hij ziet over het algemeen positiviteit en vertrouwen in de toekomst bij horecaondernemers. Maar dat komt volgens hem niet door de politiek. "In de politiek is het vertrouwen momenteel op een dieptepunt. Dat is absoluut iets wat kabinet hoog op de agenda moet zetten. Dat weten ze zelf ook wel."

Inclusiviteit. Dat woord hoopt hij vandaag vooral te horen. "Dat is voor de horeca een kernwaarde." En de coronapas past wat Bosman betreft nŪet bij inclusiviteit. Het liefst ziet hij de maatregel dan ook afgeschaft, maar de kans dat daar vandaag wat over gezegd wordt, is uiteraard klein.

Wat er vandaag wťl gezegd gaat worden over zijn sector is nog afwachten. Een onderwerp dat in elk geval erg speelt is het personeelstekort. Daar kan de overheid niet direct wat aan doen, zegt Bosman, maar investeren in onderwijs zou volgens hem wel helpen. Er worden nu veel te weinig mensen opgeleid voor het vak. Dat is in de horeca niet altijd een probleem, want ook niet vakgeschoolde mensen kunnen het werk doen. Maar investeren in onderwijs, dat is sowieso belangrijk."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -