OM: Utrechter in kofferbak naar Brussel ontvoerd, tweede Utrechter ontkomt door hevig verzet

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
LEIDSCHE RIJN/UTRECHT - Werd Utrechter V. vorig jaar in een parkeergarage in Leidsche Rijn met geweld in de kofferbak van een auto geduwd en naar de Belgische hoofdstad Brussel ontvoerd, of heeft hij het allemaal verzonnen? Over die vraag zal de Utrechtse rechtbank zich de komende weken moeten buigen.
Tegen twee mannen die betrokken zouden zijn geweest bij de vermeende ontvoering en een poging om een andere Utrechter op dezelfde wijze te kidnappen, eiste het Openbaar Ministerie vandaag drie jaar celstraf. Aanleiding zou een conflict over een gestolen partij softdrugs zijn geweest.
Klaar hij gaat gewoon met ons mee, ik ga hem doodmaken.
Verdachte bij ontvoeringspoging

Angstig geschreeuw

Op 17 mei 2020 worden bewoners van de Koldijksterraklaan in Leidsche Rijn 's avonds laat opgeschrikt door angstig geschreeuw. Vier mannen met gezichtsbedekking en donkere kleding proberen een andere man met geweld in de kofferbak van een auto te duwen. "Help, nee, nee", roept het hevig tegenstribbelende slachtoffer als hij met een knuppel wordt geslagen en naar een auto met openstaande klep wordt gesleept.
Op een filmpje dat een van de omwonenden met zijn mobiel maakt, is een stem te horen die zegt: "Klaar! Hij gaat gewoon met ons mee, ik ga hem doodmaken." Maar door het hevige verzet staken de mannen de poging om de Utrechter C. te ontvoeren. De politie is hen al snel op het spoor en zet de Renault Talisman met Frans kenteken aan de kant. De Fransman Ousame D. zit achter het stuur en de Belg Nabil O. op de bijrijdersstoel.
In de kofferbak van de wagen liggen een schoen en de tas van de Utrechter, met daarin 1.000 euro. Ook vindt de politie een bivakmuts, handschoenen, een ploertendoder en een mapje met nog eens 1.000 euro cash in de Franse auto.

Geen aangifte

Als C. op politiebureau Paardenveld zijn verhaal doet, verschijnt zijn kennis V. aan de balie. V. zegt eerder die dag te zijn ontvoerd door een groep mannen met wie hij had afgesproken in een parkeergarage onder een appartementencomplex in Leidsche Rijn. Zij zouden hem in de kofferbak van een auto hebben meegenomen naar Brussel. Volgens V. werd hij ontvoerd, omdat hij betrokken was bij de aanleg van hennepkwekerijen in België.
De Utrechter zou kennissen over zo'n 'wiethok' hebben getipt en die zouden de oogst hebben geript. Zijn ontvoerders zouden hem enige tijd in Brussel hebben vastgehouden en hem daarna thuis hebben gebracht. Hij zou hen geld en de auto van zijn vriendin hebben gegeven om de schuld te vereffenen.Bij de politie willen V. en C. geen aangifte doen tegen hun belagers. V. wilde ook geen namen noemen van andere betrokkenen.
Ze wilden de twee slachtoffers ter verantwoording roepen. Die hebben doodsangsten uitgestaan.
Officier van justitie

Vrijwillig ingestapt?

De Utrechter was samen met iemand anders naar de parkeergarage gereden, maar wilde niet zeggen wie dat was. Op bewakingsbeelden van de parkeergarage is de Franse Renault Talisman van verdachte Ousama D. te zien, maar de ontvoerde Utrechter lijkt zelf achterin te stappen. Hij wordt niet opgetild en in de kofferbak gegooid. Volgens bestuurder Ousame D. stapte ook de metgezel van de Utrechter bij hem in de auto.
De officier van justitie betoogde dat V. door een groep van vier mannen was aangevallen die later ook diens kennis C. probeerden te ontvoeren. Uit bestudering van de beelden blijkt volgens het OM dat dit de Franse en Belgische verdachten en twee onbekende anderen zijn geweest. Volgens de verdediging lijkt het er echter sterk op dat V. een deal met deze mannen heeft gesloten en het ontvoeringsverhaal heeft verzonnen.
De advocaten van de Belg en de Fransman pleitten voor vrijspraak, wat de ontvoering betreft. Dat de verdachten later ook C. probeerden te kidnappen, ontkennen ze. Ze zeggen dat zij drugs van hem wilden kopen en dat hij hen van hun geld probeerde te beroven. Tijdens de worsteling zouden zijn tas en schoen in hun kofferbak terecht zijn gekomen.

Derde verdachte

Er stond nog een derde verdachte in deze zaak terecht vanochtend. Het gaat om een Utrechter die in het gezelschap van de Fransman en de Belg was en een bekende van V. is. Volgens de officier van justitie werd deze G. daar waarschijnlijk toe gedwongen en bemoeide hij zich niet met de tweede ontvoeringspoging. De officier van justitie vroeg de rechtbank daarom hem geen straf op te leggen.
De rechtbank staat voor de uitdaging om deze wirwar van tegenstrijdige verklaringen te ontrafelen. De uitspraak is over twee weken, op maandag 4 oktober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.