Instellingen

Veenendalers starten petitie voor een nieuw poppodium: 'In de kerk zet je geen Black Metal band neer'

De oude popzaal Escape in Veenendaal
De oude popzaal Escape in Veenendaal © RTV Utrecht
VEENENDAAL - In 2013 sloot pop- en cultuurpodium Escape. Door omstandigheden was er geen geld om het pand open te houden. Bijna acht jaar later vindt een aantal inwoners van Veenendaal het nog steeds een gemis. Drie van hen zijn vanuit hun stichting Human Culture, een petitie gestart om de stad een podium terug te geven.
Volgens hen is er interesse genoeg voor een nieuw poppodium in Veenendaal. "Er is nu bijna niks voor de jeugd", zegt Carel Groenen, van stichting Human Culture. "Er zijn nu alleen kroegen waar muziek gedraaid wordt, maar er is geen ruimte voor alternatievere stromingen zoals punk, new wave, metal of reggae."
Daarnaast vinden ze het belangrijk dat ook beginnende bandjes en artiesten een podium hebben in Veenendaal. "We hebben hier wel de Basiliek waar muziek gemaakt kan worden, maar in een kerk zet je geen Black Metal neer", zegt Groenen.

Theater de Lampegiet

Momenteel doet de gemeente Veenendaal onderzoek naar de toekomst van theater de Lampegiet. "Als de gemeente een nieuw theater laat bouwen, willen we kijken of er een hoek ingericht kan worden waar popmuziek gespeeld kan worden", zegt Sietse van der Bij raadslid van SP Veenendaal. De gemeente heeft aangegeven deze mogelijkheid van een poppodium mee te nemen in het onderzoek.
Stichting Human Culture vindt het een goed idee van de SP. "We zouden willen dat er in theater de Lampegiet een extra zaal komt voor een poppodium," zegt Groenen, "maar het staat nog echt in de kinderschoenen."

Goede popcultuur

Hij is ervan overtuigd dat er genoeg animo in Veenendaal is voor een poppodium. "Veenendaal heeft altijd een goede popcultuur gehad." Ze hoeven geen A-podium, wat inhoudt dat een zaal een minimale capaciteit heeft van 450 mensen. Een B-podium voor minimaal 350 bezoekers ziet Groenen wel zitten. "We hebben in het verleden ook laten zien dat dat kan", zegt hij.
Op 9 november worden de onderzoeksresultaten over de toekomst van theater de Lampegiet gepresenteerd aan de raad. Aan de hand van die resultaten zal blijken of er in de Lampegiet plek is voor een poppodium.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.