Sportclubs Stichtse Vecht in grote nood door duur onderhoud: 'Waar haal je het geld vandaan?'

Stichtse Vecht - Het is een langlopend conflict tussen de sportverenigingen en de gemeente over nieuw beleid. De gemeente wil dat de sportclubs meer gaan betalen aan het onderhoud van de buitensportvelden. Dat kunnen de clubs financieel helemaal niet aan. Al jaren wordt er over gesteggeld. En ondertussen worden de velden er niet beter van. "Neem je verantwoordelijkheid," roepen gefrustreerde voetbalverenigingen de wethouder op.
Wateroverlast, loszittende naden en kapotte netten. De buitensportvelden in Stichtse Vecht zijn er slecht aan toe. Sportverenigingen vragen al jaren aan de gemeente om de velden op te knappen.
Bestuurslid Wim Kragten is al minstens 35 jaar betrokken bij FC Breukelen. Volgens hem is de staat van een aantal velden op zijn cluppie te bedroevend voor woorden. "Als het veld nat is, dan zet het uit. Dan gaan de naden van de matten tegen elkaar opstaan en die komen dan omhoog. Een nekkenbreker, want daar kan je over struikelen," vertelt Kragten.

Gevaarlijke situaties

Enkele weken geleden gebeurde waar veel voetbalverenigingen al langer voor vreesden. Een 17-jarige speler maakte tijdens een wedstrijd een sliding op een van de slechte velden bij FC Breukelen. Met een enorme brandwond als gevolg. Er moest een doos vol medicijnen en verzorgingsmiddelen aan te pas komen om de jongen op te lappen. Het komt volgens de club en de vader van de speler door de slechte velden.
De vader heeft de gemeente via een e-mail om actie gevraagd om de velden op te knappen. "Ik heb een mail gestuurd naar de burgemeester dat ik als ouder niet blij ben," zegt Marco Stenvert. Wethouder Hetty Veneklaas heeft de speler namens het college een spoedig herstel gewenst en gezegd dat het veld inderdaad moet worden vervangen.

Meer velden in slechte staat

Het veld bij FC Breukelen is niet het enige veld dat er slecht aan toe is. In 2019 werd de kwaliteit van alle buitensportvelden in Stichtse Vecht beoordeeld. Zes velden zijn in erg slechte staat en twaalf matig. Denk aan verzakkingen, waterophoping of loszittende naden. Sinds de kwaliteitsbeoordeling uit 2019 is er weinig gebeurd aan het grote onderhoud van de velden, waardoor de situatie alleen nog maar erger zou zijn geworden.
Sommige velden moeten helemaal vervangen worden. Maar dat kost geld. Zo'n 300.000 tot 400.000 euro. Een flinke kostenpost.

Clubs dreigen failliet te gaan

Vanaf 2015 is de gemeente al in gesprek met de sportverenigingen. Ze wil dat de clubs tweederde van de totale kosten aan het onderhoud van de buitensportvelden op zich nemen en verantwoordelijk worden voor onderhoud en vervanging van de sportvelden.
Clubs dreigen door dat nieuwe beleid op te draaien voor dit soort gigantische bedragen. "Waar haal je dat geld als club vandaan?" vraagt Kees Neervoort, vertegenwoordiger van negen voetbalverenigingen zich af. "Uit je kantine-omzet of door je contributie te verhogen? Dat is onhaalbaar." Een aantal verenigingen dreigt daardoor failliet te raken.
Vooral kleine clubs zouden het moeten ontgelden. Volgens Neervoort zullen er verenigingen zijn die het nieuwe beleid niet afwachten en de stekker eruit trekken. "Een sportvereniging die al meer dan 100 jaar bestaat en zo gedwongen wordt om zichzelf op te heffen. Dat begrijpen wij totaal niet.”

Geen stap verder

In een reactie zegt de gemeente 'niet blij te zijn met de slechte en matige staat van de buitensportvelden'. Daarom heeft het college een aanvullende subsidie voorgesteld zodat de verenigingen de velden kunnen laten vervangen. Maar volgens de clubs is die extra regeling niet genoeg.
De gemeenteraad heeft al een aantal keer gediscussieerd over het nieuwe beleid en de aanvullende subsidieregeling, maar de clubs wachten al maanden op een besluit. Ondertussen wordt er niets gedaan aan het grote onderhoud aan de velden. Sportclubs zijn diep gefrustreerd. Neervoort: "Het onderhoud is gewoon onder de maat. We vragen al jaren om een inhaalslag maar het gebeurt gewoon niet."
Het vertrouwen in een goede afloop is er volgens Neervoort niet. "Ik hoor politieke partijen al zeggen: het is een mooi item voor de verkiezingen. Maar ondertussen gebeurt er niets en dan zijn we straks weer vier jaar verder." De clubs vragen de wethouder daarom om snel aan het onderhoud te beginnen. "Begin aan dat achterstallig onderhoud. Pak de velden aan die het meest te lijden hebben."
In november staat het onderwerp opnieuw op de agenda. Tijdens een commissievergadering zal de gemeenteraad het beleid voor de derde keer bespreken.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.