Instellingen

OM wil celstraf en behandeling voor jonge verdachte van brute mishandelingen in Maarssen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
MAARSSEN - Een 19-jarige jongen uit Maarssen die ervan wordt van verdacht dat hij vorig jaar samen met twee vrienden met geweld een scooter probeerde te stelen van een 16-jarige plaatsgenoot, gaat een aantal maanden de cel in als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Ook zou hij zich moeten laten behandelen.
Volgens de officier van justitie is de jongen ook schuldig aan het aftuigen van een 72-jarige man in Maarssen-dorp, samen met zijn ex-vriendin, en was hij in bezit van een verboden steekwapen. In de Utrechtse rechtbank leek de jonge verdachte weinig schuldbewust en toonde hij nauwelijks berouw.
Ik heb een mes. Ik zou die scooter maar geven.
Verdachte
Op 23 september vorig jaar liep een groep jongens en meisjes iets voor 22.30 uur het politiebureau binnen, omdat een vriend van hen op de Safariweg was mishandeld door drie jongens die zijn scooter probeerden te stelen. De jongens waren om hem heen gaan staan en twee van hen hadden hem geschopt en geslagen. De 19-jarige Maarssenaar zou dreigend hebben gezegd: "Ik heb een mes. Ik zou die scooter maar geven." Terwijl zijn vrienden het slachtoffer mishandelden zou hij hebben geprobeerd er met de scooter vandoor te gaan.
In de rechtbank vertelde de jonge verdachte dat hij zich niets meer kon herinneren van wat er op 23 september vorig jaar was gebeurd op de Safariweg in Maarssen. Hij had met twee vrienden 's avonds wat gedronken en daarna waren ze op stap gegaan. Van de berovingspoging wist hij niets meer. Hij had alleen nog een vage herinnering aan sirenes en zwaailichten op het moment dat hij vlakbij het politiebureau werd aangehouden.

Lachgas

Volgens getuigen liepen de drie verdachten met een tank lachgas en ballonnen rond toen ze op de jongen met de scooter afstapten en zochten ze gelijk ruzie. De verdachte zei dat hij een halve fles cognac had gedronken, maar beweerde in de rechtszaal dat hij absoluut geen lachgas of andere drugs had gebruikt. Dat leek er bij de rechters gezien zijn geheugenverlies moeilijk in te gaan, maar hij bleef ontkennen.
De Maarssenaar werd op 6 januari 's nachts zwaar onder invloed op straat aangetroffen. Hij was door het slikken van pillen niet meer aanspreekbaar en in het ziekenhuis werd zijn maag leeggepompt. In zijn broeksband had hij een verboden mes, dat aan twee zijden was geslepen. In de rechtbank vertelde hij dat hij het mes eerder die dag had gekocht bij een dumpzaak en dat het voor de sier was.

Fietser afgetuigd

Anderhalve maand later was het weer raak. Volgens het OM mishandelden de jongen en zijn toenmalige vriendin op 22 februari een 72-jarige man in de Breedstraat in Maarssen. Ze liepen midden op straat toen de fietser tussen hen door reed. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte tegen de tas van de fietser trapt. Die stapt af en loopt op de jongen af, die "Kom dan, kom dan", geroepen zou hebben.
De fietser probeert hem een klap te verkopen, maar slaat mis. Vervolgens wordt hij door de twee geschopt en stompt. De jongen, die aan vechtsporten doet, probeert de man een high kick te geven die rakelings langs zijn hoofd gaat.
Hij keek heel vies naar mijn vriendin, keek met dreigend gezicht. Toen heb ik mijn meisje verdedigd. Heb hem overal geraakt.
Verdachte
In de rechtszaal houdt de jongen vol dat hij de fietser uit zelfverdediging heeft geslagen. Hij zou tegen de fiets van de man hebben getrapt, omdat die heel vies en dreigend naar zijn vriendin had gekeken. Volgens de jongen heeft hij heus wel respect voor oudere mensen, maar dat de fietser op leeftijd was, had hij niet gemerkt. De man was breed, leek hooguit 60 en zag er fit uit, had hij bij de politie gezegd.

Behandeling

De officier van justitie eist acht maanden gevangenisstraf tegen de Maarssenaar, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Hij zou zich moeten laten behandelen voor agressie- en verslavingsproblemen, anders zou er een grote kans op herhaling zijn. Voor het bezit van het verboden mes eist de officier een geldboete van 250 euro.
De officier van justitie vond dat de jongen totaal geen spijt liet blijken en zei dat "hij zich zijn ogen uit zijn kop zou moeten schamen." Het OM wil dat de rechtbank hem verbiedt met zijn twee vrienden om te gaan, omdat die een merkbaar slechte invloed op hem zouden hebben. De mishandelde scootereigenaar zouden zij samen een schadevergoeding van bijna 3.000 euro moeten betalen.

Onschuldig

De verdediging vroeg de rechtbank om de verdachte grotendeels vrij te spreken. Hij zou niet hebben meegedaan aan het schoppen en slaan van de scootereigenaar en voor dreigen met een mes zou te weinig bewijs zijn. De fietser in Maarssen-dorp zou zelf met agressief gedrag zijn begonnen. Volgens de advocaat zat zijn cliënt bovendien door de coronamaatregelen niet lekker in zijn vel en gaat het nu veel beter met hem.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.