Instellingen

Brandstichtende student niet vervolgd vanwege psychose

© Michiel van Beers
UTRECHT - De 22-jarige student die op kerstavond 2020 brandstichtte in een wooncomplex aan de Diamantweg in Utrecht wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie had al verzocht de man niet te straffen omdat hij in een psychose zat toen hij de kussens in zijn appartement in brand stak.
De rechtbank gaat na uitgebreid onderzoek akkoord met het verzoek van het OM. De jongen was ontoerekeningsvatbaar op het moment van de brandstichting. De hoogbegaafde student kampte al langer met psychische problemen, die waarschijnlijk worden veroorzaakt door cannabisgebruik. Toen hij door de lockdown de structuur in zijn leven kwijtraakte, vereenzaamde hij.
De brand werd aangestoken rond 17.30 en verspreidde zich snel door de flat, waar ruim 160 mensen wonen. Meerdere bewoners kwamen vast te zitten in hun appartement door de rook. Zij werden door de brandweer gered.
Inmiddels heeft de verdacht zijn studie weer opgepakt, nadat hij ruim vier maanden vastzat. Hij wordt behandeld en slikt medicijnen. Zijn psychiater en psycholoog benadrukken dat het vooral van belang is dat hij geen cannabis meer gebruikt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.