Instellingen

OM: Amersfoorter zette bouwvakker vuurwapen op de buik en bedreigde buurman met messen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMERSFOORT - Een bouwvakker die begin vorig jaar in de buurt van het Amersfoortse Ariaplein aan het werk was, kreeg de schrik van zijn leven toen een schreeuwende man een pistool ontgrendelde en op zijn buik zette. Hij riep dat de bouwvakker respect moest tonen en zou op een omafiets zijn weggereden nadat het geschokte slachtoffer hem een hand had gegeven.
Een jaar na dit beangstigende incident werd de 38-jarige Amersfoorter Mahmoud A. voor deze bedreiging aangehouden. Hij zorgt volgens het Openbaar Ministerie al langere tijd problemen in de buurt waar hij woont. Begin dit jaar zou hij een buurman met messen hebben bedreigd en de banden van diens auto en die van vier andere omwonenden hebben lek gestoken.
Ook daarvoor moest hij zich vanmiddag verantwoorden in de Utrechtse rechtbank, maar hij ontkende alle beschuldigingen. Volgens Mahmoud was het een opzetje van zijn buren waardoor hij nu verdachte is.

Autobanden lek

Op 10 januari werden van vier auto's op het Lohengrinplein en het Operaplein de banden lek gestoken, ook die van de buurman van de verdachte. Hij zag dat A. met een mes liep te zwaaien en wist dat van hem af te pakken. Op het mes zaten sporen van rubber. Vervolgens zou A. een groot vleesmes uit zijn tas hebben gehaald en "Ik maak je dood", hebben geroepen. De buurman smeet vervolgens het afgepakte mes in de voortuin van het huis waar A. en zijn moeder wonen en rende weg.
Een getuige hoorde de buurman roepen: "Wil je mij nou neersteken", en zag schermutselingen tussen de twee. Een andere buurtbewoner hoorde de buurman roepen: "Hij heeft een mes" en zag iets glinsteren. Maar volgens A. is juist hij het slachtoffer en is het allemaal door de buurman en andere omwonenden opgezet om hem verdacht te maken.

Problemen

A. zou op 10 januari niet alleen de autobanden van zijn buurman hebben lek gestoken, maar ook die van andere buurtbewoners met wie hij een slechte relatie had. De officier van justitie zegt dat de Amersfoorter al langer voor problemen in de buurt zorgt. Daarover zou de politie de afgelopen tijd al zeker tien meldingen hebben gekregen.
Een ruzie van A. met zijn broer zou eerder ook al enorm uit de hand zijn gelopen. En tijdens zijn drie maanden durende voorarrest zou hij enorm agressief zijn geworden en vernielingen hebben aangericht, toen hij een keer geen toestemming kreeg om met iemand te bellen.
Ik kan je laten lijden in je eigen bloed.
Bedreiger bouwvakker

Bedreiging met vuurwapen

Na het incident met de messen kwam A. ook in beeld als verdachte van het bedreigen van een bouwvakker op de Ariaweg, een jaar eerder. Een man met een beangstigende blik in de ogen richtte een heuptasje op de man en leek een wapen door te laden. Daarna haalde hij een zwart vuurwapen uit het tasje, zette het op scherp en duwde het op de buik van de bouwvakker. "Ik kan je laten lijden in je eigen bloed", had hij daarbij gezegd.
De bedreiger van de bouwvakker bleef lang tijd spoorloos, maar na aandacht in de tv-programma's Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht kwamen de nodig tips binnen. Het slachtoffer en een getuige herkenden verdachte volgens het OM aan de hand van foto's die zij van hem te zien kregen.

Stoornissen

A. wilde niet meewerken aan psychisch onderzoek, omdat hij onschuldig zegt te zijn. Maar volgens de officier van justitie en de reclassering lijdt hij aan psychische stoornissen en is het belangrijk dat hij daarvoor wordt behandeld. Het OM eist zes maanden gevangenisstraf tegen hem, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook zou hij geen contact met zijn buren mogen hebben.
Mahmoud A. blijft volhouden dat hij onschuldig is en geen behandeling nodig heeft. De reclassering zou zich alleen maar baseren op zaken uit zijn verleden, waarvoor hij is veroordeeld. Maar hij bleef wel opvallend kalm toen hij de strafeis hoorde.

Vrijspraak

Volgens zijn advocaat moet A. wegens gebrek aan bewijs worden vrijgesproken. Zo zou de fotoherkenning voor de bedreiging met het vuurwapen niet volgens de regels zijn uitgevoerd en zou hij niet voldoen aan het signalement van de dader. Het mes waarmee de autobanden zouden zijn lek gestoken had volgens de raadsman beter op sporen onderzocht moeten worden.
Wat de rechters vinden van de zaak wordt over twee weken duidelijk. De rechtbank doet op dinsdag 5 oktober uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.