Staking NS-personeel zorgt voor onrust op het spoor

© Jeroen Jumelet, ANP
UTRECHT - Servicemedewerkers van de NS leggen vandaag het werk neer. Door de staking zullen de loketten dicht zijn en krijgen reizigers minimaal hulp aangeboden, melden vakbonden FNV en VVMC.
De stakers verzamelen zich vanmorgen in het Moreelsepark, naast station Utrecht Centraal. De medewerkers zijn boos over de voorgenomen inkrimping van het aantal servicestations. Volgens de vakbonden laat de NS ze geen keuze. Anders wordt de overlast voor reizigers permanent.
"Utrecht is een groot station, dus de krimp is daar minder", Roos Rahimi van FNV Spoor. "Niet alle servicestations gaan dicht op Utrecht centraal. Maar in het hele land verdwijnen er 300 fte." De reiziger gaat het merken, aldus Rahimi. "Als je je trein niet kan vinden of andere vragen hebt. Maar ook een stukje sociale veiligheid, als je 's avonds over het station loopt, is het verlaten."

Internationale conducteurs staken ook

Eerder was al aangekondigd dat NS-conducteurs op de trein van Amsterdam naar Brussel gaan staken vandaag. Het conflict bij de conducteurs van de internationale treinen gaat over de arbeidsvoorwaarden. Ze willen evenveel salaris als hun NS-collega's op de Thalys en de ICE.
De NS verwacht dat de acties zullen leiden tot overlast voor reizigers. "We adviseren kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. De reisplanner wordt later bijgewerkt", aldus de NS.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.