Burgemeester Bolsius reageert op dreigende uitzetting Layan en Karam: 'Schrijnend en we zijn er mee bezig'

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort bemoeit zich persoonlijk met de mogelijke uitzetting van de 13-jarige Layan en de 12-jarige Karam. De kinderen vluchtten vijf jaar geleden samen met hun moeder uit Syrië. Op dit moment verblijven ze in een asielzoekerscentrum in Amersfoort. "We zitten er bovenop en geven de signalen door aan Den Haag."
Burgemeester Bolsius zei dit bij de start van de gemeenteraadsvergadering vanavond. Hij deed dat in antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA of het gemeentebestuur bereid is een bemiddelende rol te vervullen. "We zien wat dit met de samenleving doet", reageerde burgemeester Bolsius.
Hij gaf verder aan dat er op dit moment geen sprake is van mogelijke uitzetting op korte termijn omdat de procedure nog loopt. In 2016 vluchtten de kinderen voor de burgeroorlog in Syrië. Hun vader raakte in de oorlog vermist en het is onduidelijk of hij nog in leven is. Layan en Karam wonen inmiddels meer dan vijf jaar in een asielzoekerscentrum. Eerst in Utrecht, nu in Amersfoort.
Ze hopen op een verblijfsvergunning, maar de Immigratie- en Naturalisatiedienst zegt dat ze naar Marokko moeten. Moeder Hafsa heeft naast de Syrische namelijk ook de Marokkaanse nationaliteit. Marokko wil echter niet meewerken omdat de kinderen niet de Marokkaanse nationaliteit hebben. In Syrië is het te onveilig.