Montfoort weert sluipverkeer tijdens afsluiting A12: 'Alleen met een goed verhaal kom je binnen'

© RTV Utrecht
MONTFOORT - Montfoort zet tijdens de afsluiting van de A12 volgende week op verschillende plekken rond de stad verkeersregelaars in om sluipverkeer tegen te gaan. De verkeersregelaars moeten de automobilisten stoppen en hen buiten Montfoort om de weg wijzen. "Alleen met een goed verhaal komen ze er misschien langs", aldus wethouder Ivo ten Hagen.
Vanaf maandag 27 september is de A12 tussen knooppunt Oudenrijn en Reeuwijk in de richting van Den Haag negen dagen dicht. De weg behoeft groot onderhoud en wordt onder meer voorzien van een nieuwe asfalt laag. Volgens Rijkswaterstaat zorgt de afsluiting voor ernstige verkeershinder en zijn vertragingen oplopend tot een uur niet te voorkomen.
De wethouder vermoedt dat automobilisten via de N228 via Montfoort een alternatieve route gaan zoeken. "Onze ervaring is dat die weg snel vaststaat. Men gaat dan door de woonwijken rijden. We maken ons zorgen over de veiligheid. Op bepaalde plekken laten we automobilisten er dus gewoon niet in."

Wie betaalt de rekening?

De ruim tien verkeersregelaars die Montfoort inzet, moeten ook betaald worden. De wethouder is niet van plan om voor de kosten op te draaien. Hij stuurde een brief naar Rijkswaterstaat met het verzoek de kosten te vergoeden. "We hebben de indruk dat Rijkswaterstaat de problemen onvoldoende inschat. Daardoor moeten wij maatregelen nemen die zij moeten betalen."
Ten Hagen acht de kans groot dat Rijkswaterstaat de kosten, die op kunnen lopen tot 65.000 euro, betaalt. De rekening is een grote hap uit het Montfoortse budget maar voor Rijkswaterstaat is het een schijntje, schat de wethouder in. "En als ze niet betalen, dan ga ik naar de minister toe."
"We zijn een buitengewoon arme gemeente en we voorzien dat we het in de toekomst nog beroerder gaan krijgen", zegt Ten Hagen. "Maar ik moet deze maatregelen kunnen nemen. Het gaat om de veiligheid van onze woonwijken."
Ook Woerden zet verkeersregelaars in tijdens de afsluiting van de A12. Tussen de onderlinge gemeentes is contact over samenwerking in dit verband.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.