Belletjeleller Guus (10) gaat als 'crimineel' viraal in Cothen

COTHEN - Door de opkomst van de slimme deurbel wordt belletje trekken steeds minder leuk. Dat ondervond ook de 10-jarige Guus van Leeuwen uit het Utrechtse dorp Cothen. Toen hij onderweg van de gymzaal naar school even snel ging belletje trekken bij dorpsgenoot John van Gend (54) wist hij niet dat hij nog dezelfde avond 'voor Cothense begrippen' viraal zou gaan. Guus: "Ik vind het eigenlijk wel leuk. Ze noemen me in de klas nu de crimineel van Cothen."
Een beetje slimme deurbel heeft tegenwoordig toch minimaal een actieve bewegingssensor, groothoekcamera en geluidsrecorder aan boord. Het zogenaamde belletje trekken ('aanbellen en dan snel wegrennen') is daarmee anno 2021 een stuk lastiger. Langzaam lijkt er daarmee een einde te komen aan dit kattenkwaad dat al sinds de 19e eeuw bestaat. Maar als je als belhamel een beetje oplet herken je de slimme deurbellen inmiddels wel en sla je die voordeuren gewoon over. Een andere gadget: de slimme buitenlamp, valt echter minder op. En ook die hebben tegenwoordig een camera en bewegingssensor.
De reconstructie: zo ging belletjeleller Guus viraal in Cothen
Zo'n slimme buitenlamp hangt sinds een jaar bij de voordeur van John van Gend (54) uit Cothen. "Ik heb 'm gekocht vanwege een stukje veiligheid. En het is best handig als er een pakketje komt. Je kunt dan via de buitenlamp en de bijbehorende app praten met de pakketbezorger. Ik heb zelf een beenprothese, dus ik ben niet zo heel snel beneden en zeg dan gewoon: zet maar neer, ik kom eraan."
Elke woensdag lopen er hele schoolklassen door de straat waar John woont. Ze komen dan terug van de gymles in de naastgelegen sporthal en lopen weer naar school. "En dan wil er nog weleens eentje belletje lellen. Ik ben voordat ik de lamp had weleens bij de deur gaan zitten om ze op heterdaad te betrappen, maar dat is niet gelukt." zegt John lachend.
De slimme buitenlamp van John van Gend is voorzien van groothoekcamera en bewegingssensor
De slimme buitenlamp van John van Gend is voorzien van groothoekcamera en bewegingssensor © RTV Utrecht
Toen John tijdens het thuiswerken op zolder voor de zoveelste keer gestoord werd door belletjelellers besloot hij de beelden van zijn nieuwe buitenlamp eens terug te kijken op zijn smartphone. "Daarop zag ik een groepje boefjes aankomen. En ja hoor, één liep naar de deur en ging bij mij belletje lellen. En ik dacht: hier moet ik wat mee."
John is content-medewerker bij een grote webshop voor sportartikelen. Om zijn HTML-kennis een beetje bij te spijkeren richtte hij een aantal jaren geleden een Facebook-groep en website op voor de bewoners van Cothen. "De pagina wordt inmiddels gevolgd door 1500 mensen, dus dat is de helft van het dorp. Ik typ af en toe een nieuwsberichtje of doe een interview. En af en toe vind ik het gewoon leuk om een grap uit te halen. Zo heb ik een keer iedereen de kliko's voor niks buiten laten zetten. Ook heb ik een zeehond gefotoshopt in de Kromme Rijn."
De elektrische deurbel is in 1931 uitgevonden door Joseph Henry. Al sinds de middeleeuwen bestaat de deurklopper. Ook een gewone klokbel bij de voordeur zie je al honderden jaren. Het fenomeen 'belletje trekken, belletje lellen of belletje leuren' is dus waarschijnlijk al heel oud. Door de komst van apparatuur zoals de slimme deurbel zal het klassieke belletje trekken van karakter veranderen, maar waarschijnlijk niet verdwijnen.
Natuurlijk ging John vroeger zelf ook belletje lellen. "Alleen bij oude vrouwtjes vond ik het altijd wel een beetje zielig, maar voor de rest deed ik het ook regelmatig." John groeide op in de Utrechtse wijk Ondiep bij de Roode Brug. Zijn ouders hadden daar in de buurt Café Vechtzicht. "Dus ja, als ik het voetballen even zat was ging je met je vriendjes belletje lellen. En dan in de buurt wachten tot er iemand naar buiten kwam en dan natuurlijk zo hard mogelijk wegrennen."
Toen hij de beelden van zijn buitenlamp terugkeek dacht hij dat het wel leuk zou zijn om een berichtje op zijn pagina te zetten met een foto van de belletjeleller. "Gewoon als grap en met een dikke knipoog. Zo van: ik heb je gezien hoor! En als je weer bij mij belletje trekt krijg ik een chocoladereep van je!"
Het Facebook-bericht van John van Gend ging 'voor Cothense begrippen' viraal
Het Facebook-bericht van John van Gend ging 'voor Cothense begrippen' viraal © RTV Utrecht
Die avond ging de bel weer. Niemand bij de deur. Maar toen ontdekte John een chocoladereep in een lichtpaarse wikkel op de deurmat. Met een handgeschreven briefje erbij: 'Groetjes van de crimineel uit Cothen'. John: "Ik moest natuurlijk ontzettend lachen. Ik heb ook die beelden natuurlijk weer snel even teruggekeken."
Op de bewakingsbeelden zie je dezelfde jongen uit het eerdere filmpje een chocoladereep duidelijk voor de camera houden en door de brievenbus gooien. Daarna rent hij hard weg.
De chocoladereep met een handgeschreven bericht van 'de crimineel van Cothen'
De chocoladereep met een handgeschreven bericht van 'de crimineel van Cothen' © RTV Utrecht
De dader kon vrij snel achterhaald worden. Het Facebook-bericht werd 154 keer geliked. John: "Voor Cothense begrippen ging het echt viraal." De 'Cothense crimineel' blijkt de 10-jarige Guus van Leeuwen. Hij vindt het zelf eigenlijk wel leuk dat hij nu een beetje beroemd is in het dorp. "Ze noemen me in de klas nu allemaal de crimineel van Cothen. Best grappig."
Volgens zijn moeder Zoë Sterkenburg (47) is Guus een 'echte stuiterbal' en lelt hij regelmatig belletje in de buurt. "Heel veel mensen herkenden hem direct op de beelden. Ik kreeg het bericht dezelfde avond nog doorgestuurd van zijn voetbaltrainer. Hij viel vrij snel door de mand."
Guus weet heel goed hoe een slimme deurbel eruit ziet. "Vaak zijn het van die ringvideobellen..." Maar van de slimme buitenlamp had hij nog nooit gehoord. "Dit zag eruit als een gewone deurbel. En die lamp had ik dus niet gezien. Van mijn moeder moest ik daarna even een chocoladereep brengen. Dat durfde ik eerst niet, maar heb het samen met een vriendje toch gedaan. Ik heb zelf het briefje erbij geschreven."
Bij John van Gend durven de kinderen uit de buurt niet meer aan te bellen, want dat kost ze een dus een reep. "Ik heb de beelden van vandaag even teruggekeken. Ze lopen netjes langs de deur en kijken in de camera en zwaaien zelfs. Eentje riep: daar hangt de camera! Dus ze hebben het nu door."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.