Instellingen

De Utrechtse Schatkamer on tour: antieke bruidsjurk blijkt in 'museale staat'

AMERSFOORT - Voor de állerlaatste keer neemt presentator Margreet van Gils een kijkje bij de mensen thuis. In de 'Utrechtse Schatkamer on Tour' zoekt ze antiek, kunst en curiosa. Wat een geweldige objecten kwamen er dit seizoen voorbij: van familieportretten tot een kadootje van Rietveld, van verbannen klokken tot kostbaar porselein.
Ria bewaarde oma's trouwjurk zorgvuldig
Ria bewaarde oma's trouwjurk zorgvuldig © RTV Utrecht

Uit grootmoederstijd

Vandaag de bruidsjurk van Ria. Of eigenlijk, van de grootmoeder van Ria. "Helemaal met de hand gemaakt", begint Ria enthousiast. "Mijn oma en moeder zijn er heel zuinig op geweest en dat ben ik ook, sinds ik 'm heb. Ik heb 'm geloof ik - heel lang geleden - weleens gedragen naar een dagje op mijn werk. Toen gingen we terug naar 'grootmoederstijd' in het verzorgingstehuis waar ik werkte. Vonden de mensen geweldig!"
Willem vindt 'm zeker zo geweldig: "Zeer secuur gemaakt, met heel veel aandacht. En dat hij al zo lang in de familie is, is helemaal fantastisch. Moet je je voorstellen dat de draagster na haar trouwdag 14 kinderen kreeg. Veertien!"

Museumstuk

Ria is niet van plan de jurk ooit weg te doen en dat kan Willem zich levendig voorstellen. Mocht ze dat tóch willen, dan moet ze dat niet doen vanwege het geld. "Echt veel waard zal hij niet zijn. In euro's dan, hè?! Als tijdbeeld is de jurk het namelijk wél. Zeker omdat hij zo mooi gemaakt en geconserveerd is. Ik vind het zeker iets voor een museum!"
De moeder van Ad durfde de sieraden nooit te dragen
De moeder van Ad durfde de sieraden nooit te dragen © RTV Utrecht
Dit was de laatste aflevering van dit seizoen van de Utrechtse Schatkamer on Tour. Wilt u op de hoogte gehouden worden van eventuele nieuwe series óf heeft u een prangende vraag die echt niet kan wachten, mail dan naar schatkamer@rtvutrecht.nl

Maar is het al goud wat er blinkt?

En dan Ad, die thuis nog twijfelt of de Peruaanse sieraden die zijn vader meebracht wel van goud zijn. Zijn twijfel blijkt niet nodig, want Willem ontdekt al gauw dat het sowieso goud is. Dat is een aangename verrassing, want de vader van Ad - die een zogenaamde garantieschipper was en met een sleephopperzuiger naar Zuid-Amerika voer - had het bonnetje niet bewaard. Het gezin twijfelde daarom aan de waarde van dit prachtige erfstuk. Maar Willem gaat toetsen, wegen en rekenen en komt tot een verrassende conclusie...
Op zoek naar de verborgen schatten bij u thuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.