Instellingen

Nieuwegein bouwt door in Rijnhuizen, maar voor buurthuis of school (nog) geen plek

NIEUWEGEIN - "Een bijzondere wijk in Nieuwegein." Zo omschrijft de stad haar nieuwste wijk: Rijnhuizen. De van oorsprong kantorenwijk is volop in ontwikkeling naar een plek waar mensen wonen en werken. Met de komst van uiteindelijk 2500 woningen moeten er ook voorzieningen komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De gemeente heeft er vooralsnog namelijk geen grond.
De grond waar voorzieningen moeten komen, is in handen van beleggers

Supermarkt en buurthuis

"We willen graag een buurthuis", zegt Jannie van der Veer, "waar ouderen naartoe kunnen gaan voor een praatje." Zij is een van die bewoners van de nieuwe wijk Rijnhuizen en woont in een appartementencomplex. Ook Ronald Bunschoten, die een nieuwbouwwoning heeft, zou graag meer faciliteiten zien in de buurt. "Een speelplaats en een voetbalweitje waar je een balletje kunt trappen, zou wel leuk zijn", vindt hij.
En zo weet iedere buurtbewoner wel íets te noemen wat nog ontbreekt in Rijnhuizen. Er komen namelijk steeds meer mensen wonen en 'er is nog bijna niks', beamen ze. Op het verlanglijstje van de gemeente staan in ieder geval een supermarkt, een basisschool, een kinderopvang, een gezondheidscentrum en eventueel een buurthuis.
De gemeente zegt: we willen de grond graag hebben. Wij zeggen: jammer, maar die staat niet te koop.
Grondeigenaar
Een supermarkt staat op de planning aan de Edisonbaan, maar voor de andere voorzieningen moet nog een plek worden gevonden. Het stuk grond dat Nieuwegein daarvoor op het oog heeft, is in het bezit van beleggers, die het voorlopig niet willen verkopen. Een van hen laat weten: "De gemeente zegt: we willen het graag hebben. Wij zeggen: jammer, maar het staat niet te koop."
Jannie en haar man wonen met plezier in een appartement in Rijnhuizen
Jannie en haar man wonen met plezier in een appartement in Rijnhuizen © RTV Utrecht
Het gaat om een perceel ten zuiden van Fort Jutphaas dat nu in handen is van vier eigenaren. Op het perceel staan panden die bedrijven huren. Ook zit er op dit moment een opleidingsinstituut van Dienst Justitiële Inrichtingen. De gemeente ziet er dus liever in ieder geval een basisschool en een gezondheidscentrum verrijzen.
"Er komen hier straks 4000 à 4500 mensen wonen. Je wil dan ook dat mensen in de buurt hun boodschappen kunnen doen, in hun eigen buurt hun kinderen naar school kunnen brengen en in hun eigen buurt naar de huisarts kunnen of elkaar kunnen ontmoeten", vindt de Nieuwegeinse wethouder Hans Adriani met in zijn portefeuille Wonen, Bouwen en Transformeren.

In gesprek met beleggers

De gemeente wil nu via de Wet voorkeursrecht gemeenten ervoor zorgen dat de beleggers de grond in ieder geval niet aan iemand anders verkopen. Met het instrument krijgt de gemeente namelijk voorrang op eventuele andere gegadigden. Twee van de vier grondeigenaren hebben via een advocaat laten weten zich hiertegen te verzetten.
Er komen hier straks 4500 mensen wonen. Je wil dat mensen in hun eigen buurt naar de huisarts kunnen.
Hans Adriani
Komen de voorzieningen er dan wel of niet? De wethouder hoopt én vermoedt dat de beleggers overstag gaan. De hele wijk is immers ontstaan door medewerking van beleggers en ontwikkelaars. De gemeente bezit er alleen het fort, de hockeyvelden en de openbare weg. En toch komen er op het voormalige bedrijventerrein 2500 woningen.
In Rijnhuizen wordt nog altijd volop gebouwd
In Rijnhuizen wordt nog altijd volop gebouwd © RTV Utrecht
Wethouder Adriani wil dan ook binnenkort in gesprek met de grondeigenaren. "We moeten gaan kijken: hoe kunnen we daar een mooie ontwikkeling maken die ook voor hen interessant is?" Of dat gaat lukken? "Ik heb goede hoop dat we een goed gesprek kunnen hebben met de eigenaren van de kantoren, zoals zoveel kantoren hier een andere functie hebben gekregen. Dat gaat hier ook lukken."
De bewoners die RTV Utrecht sprak, zijn zelfs zonder voorzieningen al behoorlijk tevreden met 'hun' woon-werkwijk. Winkels en scholen zijn immers te vinden in de stad, zij het soms op fietsafstand. "Kijk eens wat voor uitzicht ik heb", zegt bewoonster Van der Veer terwijl ze naar de vijver tegenover haar appartement wijst. "Ik woon hier met veel plezier", besluit ook wijkgenoot Bunschoten.

'Wonen in de woestijn'

Vanavond praat de gemeenteraad over het eerdere besluit van burgemeester en wethouders om gebruik te maken van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Naar verwachting stemt een meerderheid vóór, waarna de wet op het aangewezen perceel voor drie jaar geldt. Dat betekent dan dus dat de eigenaren de grond in geval van verkoop éérst bij de gemeente te koop moeten aanbieden.
In totaal komen er in Rijnhuizen 2500 woningen
In totaal komen er in Rijnhuizen 2500 woningen © RTV Utrecht
Frank van den Heuvel, fractievoorzitter van de SP, laat weten dat zijn partij voor zal stemmen. "De druk op de ruimte is gewoon heel erg groot en kinderen moeten wel ergens naar school kunnen. Als speculanten bovendien de grond opkopen, staat de gemeente voor een voldongen feit. Dan kan de grond niet meer voor een normale prijs gekocht worden."
Dat er in de nieuwe wijk weinig zicht is op een plek voor voorzieningen vindt Van den Heuvel een slechte zaak: "Bij veel nieuwbouwprojecten wordt niet nagedacht over voorzieningen. Eerst moeten mensen een paar jaar in de woestijn wonen, voordat er bijvoorbeeld openbaar vervoer is. Wij roepen als SP al jaren dat hier in Rijnhuizen ook aan voorzieningen moet worden gedacht."

Goede leefomgeving

Wethouder Adriani zegt daarop dat er eerst zo'n 1500 woningen in de wijk zouden komen, wat er later 2500 werden. Met het eerste aantal is bijvoorbeeld een supermarkt niet rendabel. Met het laatste aantal zijn er meer inwoners en stijgt daarmee de behoefte naar voorzieningen. "Nu heb je dus ook wel een eigen school in de wijk nodig."
Ook D66-fractievoorzitter Tom Verhoeve staat achter het collegebesluit. Hij stelt dat de ontwikkeling van Rijnhuizen een puzzel is waar het college permanent mee bezig is. "De Wet voorkeursrecht gemeenten kondig je niet zomaar af, want je wil de vrije markt ook vrij laten. Maar je wil ook een goede leefomgeving voor inwoners creëren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.