Rhenen start pilot: tijdelijke opvang voor tieners die het thuis even moeilijk hebben

Archieffoto.
Archieffoto. © AmberMB, Pixabay
RHENEN - Stichting Buurtgezinnen start samen met de gemeente Rhenen volgend jaar een pilot voor als het in gezinnen met tieners even niet lekker loopt. Ze gaan kijken of een 'time-out gezin' in zo'n situatie een oplossing kan zijn. Dit is een ander gezin waar de tiener tot rust kan komen.
De pilot is bedacht voor tieners die thuis conflicten hebben waardoor het niet meer gaat, maar die in een ander gezin op een redelijk normale manier mee kunnen doen in het gezinsleven. "Het gaat dus om gewone tieners", zegt Leontine Bibo van Buurtgezinnen, "en daarmee bedoel ik tieners die geen hele ernstige gedragsproblemen hebben."

Snelle hulp

Het verblijven bij zo'n time-out gezin kan tussen de twee weken en een half jaar duren. "We willen graag zo vroeg mogelijk en zo kort mogelijk proberen de probleemsituatie te herstellen", zegt wethouder Jolanda de Heer-Verheij van de gemeente Rhenen. "Hoe langer de zorg duurt, hoe langer je uit huis bent en hoe langer de afstand wordt met het normale leven."

Dichtbij huis

Het is de bedoeling dat als een time-out nodig is, de tiener zo dicht mogelijk bij huis een gezin aangewezen krijgt. "We willen de tiener aan een gezin koppelen in de eigen woonomgeving en in de buurt van zijn of haar eigen school en vrienden", legt De Heer uit, "zo willen we werken aan de terugkeer naar het eigen gezin."

Time-out gezin

Ze moeten snappen dat het in een gezin met pubers en überhaupt in een gezin niet altijd koek en ei is, en zonder al te veel oordelen iemand op willen nemen in het gezin als een soort gastgezin.
Leontine Bibo van Buurtgezinnen over het ideale time-out gezin
Een time-out gezin moet volgens Bibo vooral een groot hart hebben en een plekje over hebben in huis. Daarnaast moeten ze niet te snel oordelen vindt ze. "Ze moeten snappen dat het in een gezin met pubers en überhaupt in een gezin niet altijd koek en ei is, en zonder al te veel oordelen iemand op willen nemen in het gezin als een soort gastgezin."