Medewerkers UMC Utrecht leggen dinsdag werk neer: 'Grootste staking ooit in academische ziekenhuizen'

Cao-actie op het dak van UMC Utrecht, eind mei.
Cao-actie op het dak van UMC Utrecht, eind mei. © ANP
UTRECHT - In zeven academische ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, wordt volgende week gestaakt. Dinsdag leggen duizenden medewerkers hun taken neer en wordt er alleen nog spoedeisende hulp verleend.
Met de zogenoemde zondagsdienst vragen de ziekenhuismedewerkers om betere arbeidsvoorwaarden en meer loon. Ook willen ze afspraken om de werkdruk omlaag te krijgen. "Nooit eerder werd er in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen", aldus vakbond FNV Zorg.

Afdelingen dicht

In Utrecht, Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Groningen, Rotterdam en Maastricht blijven operatiekamers en afdelingen als radiologie, laboratoria en verpleging dinsdag waarschijnlijk dicht. Ook op afdelingen die niet volledig sluiten worden mogelijk afspraken afgezegd, bijvoorbeeld omdat die afhankelijk zijn van afdelingen waar wel wordt gestaakt. Het Radboudumc in Nijmegen doet volgens FNV niet mee omdat de medewerkers die willen staken te verspreid zijn over de afdelingen. Daardoor kunnen er geen hele afdelingen worden gesloten.
Opnames op de spoedeisende hulp, intensive care, kankerzorg, hartbewaking en de kraam- en couveuseafdelingen gaan wel gewoon door. Volgens de bond is er zorgvuldig gekeken naar de veiligheid van patiënten. "Spoedeisende werkzaamheden, waaronder ingrijpen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, zullen altijd worden uitgevoerd."

'Teleurstellend eindbod'

FNV en werkgeversorganisatie NFU kwamen eerder deze maand niet tot een akkoord. De vakbonden spraken van een zeer teleurstellend eindbod van NFU. Alleen verpleegkundigen en doktersassistenten gaan er volgens het voorstel van de werkgevers in salaris iets op vooruit. "Voor het jaar 2021 heeft de NFU 0 procent loonsverhoging in gedachte en voor de meeste werknemers komt er 1 procent structurele loonsverhoging bij en een eenmalige uitkering van 750 euro bruto voor de hele periode van drie jaar", aldus FNV. Alleen vakbond NU'91 ging akkoord met dit eindbod.

Grote inmpact

De NFU verwacht dat de aangekondigde staking grote impact zal hebben, maar zal de acties niet verhinderen omdat staken nu eenmaal een recht is. De werkgevers noemen het "jammer" en wijzen erop dat ziekenhuizen het juist nu enorm druk hebben met het inhalen van zorg die tijdens de coronacrisis moest worden uitgesteld. Ziekenhuizen moeten als gevolg van de coronapandemie nog tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen.
De ziekenhuizen zeggen erop te vertrouwen dat de veiligheid van patiënten en medewerkers tijdens de acties "op geen enkele wijze in het geding is". Volgens de werkgevers is er al langer niet veel financiële ruimte om de eisen van de bonden in te willigen. Zij verwijzen daarvoor naar het kabinet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.