Leerdam blaast Oranjevaasjes voor Amalia

LEERDAM/LEERDAM - In Leerdam wordt in de Glasblazerij van het Glasmuseum hard gewerkt aan de Oranjevaasjes voor kroonprinses Amalia. Op 7 december wordt zij 18 jaar en dat is voor Royal Leerdam Crystal een reden voor het uitbrengen van zo'n gelegenheidsvaasje.
Glasblazersduo Gert Bullée en Henk Verweij hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Ze blazen samen tientallen vaasjes per dag. Gert: "Wij weten wat we moeten doen, en we praten tijdens het proces bijna niet."
VIDEO: Glasblazersduo aan de slag met Oranjevaasje voor Amalia
De traditie van de Oranjevaasjes begon bijna honderd jaar geleden. Het eerste Oranjevaasje werd gemaakt ter ere van de 18e verjaardag van prinses Juliana. En nu krijgt kroonprinses Amalia er dus ook één. En dit jaar is een bijzonder jaar, want ook koningin Máxima heeft dit jaar een Oranjevaasje gekregen. Dat was ter ere van haar 50ste verjaardag.
Links het Oranjevaasje voor koningin Máxima, rechts het Oranjevaasje voor kroonprinses Amalia.
Links het Oranjevaasje voor koningin Máxima, rechts het Oranjevaasje voor kroonprinses Amalia. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

Avondjurk

Het ontwerp van het Oranjevaasje is van Ans Markus. "Als je naar het ontwerp kijkt, dan zie je eigenlijk een heel mooie avondjurk", vertelt Bettina Sommer van Royal Leerdam Crystal. "Ans Markus ziet de kroonprinses wel voor zich in deze jurk."
Naast dat liefhebbers het vaasje kunnen kopen, krijgt Amalia er ook één. Sommer: "Traditiegetrouw gaat het eerste vaasje naar de koninklijke familie, en nu dus naar Amalia." Het eerste vaasje staat in dit geval symbool voor het best gelukte vaasje.
Gert Bullée vindt het vaasje niet makkelijk om te maken.
Gert Bullée vindt het vaasje niet makkelijk om te maken. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
En de avondjurk is volgens de glasblazers geen makkelijk object om te maken: "Het lastige is dat het een heel smal voetje heeft. Door het smalle wordt het voor ons lastig om daar het glas goed te verdelen" vertelt Gert. Omdat er zoveel vaasjes geblazen moeten worden maken de blazers gebruik van een houten mal.

Publiek

Door de coronamaatregelen was het lang niet mogelijk om publiek te ontvangen in de glasblazerij. Dat is nu wel anders, er worden weer rondleidingen gegeven. Ook zijn schoolklassen er weer welkom om de mannen te zien zwoegen bij de hete ovens. Gert vindt het heerlijk. "Eindelijk weer publiek, het leuke daarvan is dat je ook weer interactie hebt. Mensen vragen waar je mee bezig bent, ik ben daar heel blij mee en ik word er gelukkig ook allang niet meer zenuwachtig van", lacht hij.
Er worden 350 exemplaren door de mannen geblazen. Het is een geliefd object geworden onder kunstliefhebbers en liefhebbers van het koningshuis. Het object is nog niet uitverkocht, volgens Sommer zijn er nog een paar exemplaren te koop. Op 1 december kunnen de eigenaren hun vaasjes ophalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.