Laatste jaren steeds vaker klachten over overlast van zwervers, vooral in Utrecht en Amersfoort

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal klachten over dak- en thuislozen is in de afgelopen jaren fors toegenomen. In onze provincie wordt vooral in de steden Utrecht en Amersfoort overlast van zwervers gemeld. Dat blijkt uit een registratie van de politie.
In heel Nederland noteerde de politie de eerste acht maanden van dit jaar zo'n 17,4 duizend klachten. Vijf jaar geleden waren dat er in dezelfde periode nog 10,7 duizend. Tot dusver komen dit jaar de meeste meldingen uit Eindhoven, Den Haag, Leiden, Alkmaar en Nijmegen.
De overlast door zwervers lijkt zich in Nederland vooral te concentreren in de grotere steden. Driekwart van de meldingen komt uit gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners. Ook in onze regio is dat het geval: van de gemiddeld 175 meldingen per maand in de provincie Utrecht komen er bijna 120 uit de stad Utrecht en dertig uit Amersfoort. In andere gemeenten wordt zelden de politie gebeld om een dakloze te rapporteren en in Eemnes, Lopik en Renswoude is dit jaar zelfs nog niet één keer geklaagd.
De meeste hinder ondervinden bewoners en ondernemers in de binnenstad van Utrecht, gevolgd door de wijk Noordoost. In Amersfoort komen de meldingen vooral uit het historische centrum en uit de wijk Isselt, waar behalve het bedrijventerrein ook het nieuwe stadshart rond het Eemplein deel van uitmaakt.
Opvallend bij de jarenlange stijging is overigens dat dit jaar in de meeste provincies minder overlast is ervaren dan in de eerste periode van 2020. In het eerste coronajaar was er op veel plaatsen in het land juist een piek te zien. Alleen in Drenthe, Zeeland en Flevoland ligt het aantal overlastmeldingen dit jaar hoger dan een jaar geleden.
De overlastcijfers lijken op het eerste gezicht de bevindingen van statistiekbureau CBS te volgen. Die tonen dat ook het aantal daklozen de afgelopen tien jaar is toegenomen, maar inmiddels stagneert. Vorig jaar telde Nederland iets meer dan 36.000 daklozen, voornamelijk mannen. Ongeveer de helft heeft een niet-westerse migratieachtergrond.
Politiecijfers

De cijfers die in dit artikel zijn gebruikt komen uit het dataportaal van de politie. De politie registreert meldingen van overlast en maakt dan ook een onderscheid in wie of wat de hinder veroorzaakt. Bij incidenten met dak- en thuislozen is meestal sprake van mensen die in bijvoorbeeld portieken en parken slapen of zich er op een andere manier hinderlijk ophouden.

Mensen die verward gedrag vertonen, drugs of alcohol gebruiken, of in het openbaar dronken zijn vallen in andere categorieën. De politie spreekt in alle gevallen van kwetsbare mensen die de grip op hun leven kwijtraken. Achter deze cijfers gaat vaak menselijk leed en veel maatschappelijke overlast schuil.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.