'Onverbeterlijke crimineel' Nils M. uit Baarn krijgt 8 jaar cel voor kunstroven Leerdam en Laren

Leerdam/Baarn - Kunstrover Nils M. gaat voor lange tijd achter de tralies. De rechtbank Midden-Nederland heeft hem de maximale gevangenisstraf van acht jaar opgelegd. De rechter vindt dat overtuigend is bewezen dat de 59-jarige Baarnaar onder meer een schilderij van Frans Hals heeft gestolen uit een museum in Leerdam.
M. heeft volgens de rechtbank in augustus vorig jaar ingebroken in museum Hofje van Mevrouw van Aerden. Daar maakte hij het werk 'Twee lachende jongens met bierkruik' buit. Ook heeft hij vijf maanden eerder bij museum Singer in Laren een Van Gogh gestolen die daar hing als bruikleen van het Groninger Museum. Beide schilderijen zijn miljoenen waard en nog altijd niet gevonden. Verder is M. schuldig bevonden aan wapen- en drugsbezit.

Spanbanden

Nils M. werd in april gearresteerd. De officier van justitie voerde bij het proces aan dat zijn dna was gevonden op spanbanden die bij de roof in Leerdam waren gevonden. Vermoedelijk waren die gebruikt om de Frans Hals vanaf een hoge stadsmuur bij het museum naar beneden te laten zakken. Het dna van M. werd ook bij de roof in Laren aangetroffen.
Zelf hield de Baarnaar tot het einde toe vol dat hij niets weet van de geruchtmakende kunstroven. Hij beriep zich tot aan de zitting op zijn zwijgrecht. Voor de momenten waarop de schilderijen werden geroofd kon hij geen alibi geven. Volgens de rechtbank zijn er in de werkwijze in Laren en Leerdam sterke overeenkomsten, waardoor beide diefstallen juridisch over en weer gebruikt kunnen worden als 'steunbewijs'.

Onderwereld

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de verdwenen schilderijen in de onderwereld zijn ingezet als onderpand bij drugsdeals of bijvoorbeeld als drukmiddel bij onderhandelingen met justitie. Bij M. thuis werd een partij harddrugs en een vuurwapen aangetroffen. M. beweerde dat hij die voor onbekenden in bewaring had.
De man is al eens eerder veroordeeld voor een kunstroof. In 2012 stal hij een zilveren monstrans uit Museum Gouda en kreeg daarvoor in 2014 zes jaar cel.
M. wordt door de rechtbank omschreven als een "onverbeterlijke, berekenende crimineel". De rechtbank rekent hem zwaar aan dat hij de onlangs gestolen werken, die allebei als onderdeel van het nationaal cultureel erfgoed worden beschouwd, "slechts met oog voor zijn eigen materiële belang" heeft weggenomen.

Schadevergoeding

M. moet museum Hofje van Mevrouw van Aerden van de rechtbank ruim 8,7 miljoen euro schadevergoeding betalen. Het schilderij is getaxeerd op een bedrag van 16 miljoen euro. De verzekeraar betaalt ruim 7 miljoen uit. Het Singer Museum had in de strafzaak tegen M. geen schadeclaim ingediend.
Het OM had de vordering eerder te complex genoemd - er lopen bovendien nog onderhandelingen met de verzekeraars - en vond dat de musea de schade via de civiele rechter moesten proberen te verhalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.