Ime (28) is woningmarkt zat en bouwt boomhut in park: 'Dan maak ik maar mijn eigen huis'

UTRECHT - Een kubus van drie bij drie meter: de 28-jarige Ime Dekker is op dit moment een boomhut aan het bouwen in het Utrechtse park Lepelenburg. "Ik heb geen huis, dus dan bouw ik er zelf maar een."
Dekker: 'Ik kan geen huis vinden, dus bouw ik er zelf maar een.'
Dekker: 'Ik kan geen huis vinden, dus bouw ik er zelf maar een.' © Nadia Laiti
Hij weet het ook wel: dit is geen echte oplossing van zijn probleem. Boa's staan inmiddels al toe te kijken en hij krijgt "natuurlijk nooit toestemming" om de nacht in een boomhut in het park door te brengen. "Maar ik weet ook even niet meer wat ik anders moet. Ik woon nu nergens." Het is een vicieuze cirkel waar hij in terecht gekomen is, vertelt hij. "Ik kan geen huis vinden, daardoor kan ik niet werken. En zonder werk vind je nóg moeilijker een woning."
Sinds zijn studententijd woont hij in Utrecht. Tot voor kort had hij het prima voor elkaar, maar door privéomstandigheden staat hij sinds 5 maanden op straat en slaapt hij bij vrienden of zijn ouders. Ondertussen gaat hij van bezichtiging naar bezichtiging, maar komt hij er telkens niet tussen.

Referendum over de toekomst van Utrecht

Met zijn boomhut-actie hoopt Dekker een statement te maken. Het is onderdeel van een grotere actie voor een referendum over de toekomst van de stad. Initiatiefnemers van een petitie daarvoor vinden dat de zogeheten 'Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU) 2040' van de gemeente teveel inzet op groei. Ze vragen zich af of de stad nog wel leefbaar blijft.
De demonstratie van Dekker is onderdeel van een grotere actie voor een referendum over de toekomst van de stad.
De demonstratie van Dekker is onderdeel van een grotere actie voor een referendum over de toekomst van de stad. © Nadia Laiti
"Er worden alleen maar dure woningen bijgebouwd. Waar kunnen de leraren, de verpleegkundigen uit de stad terecht?", vraagt initiatiefnemer Jan Korff de Gidts zich af. "De plannen zijn allemaal gericht op groei en grootschalige verdichting. Terwijl randvoorwaarden voor behoud van leefbaarheid, klimaat en betaalbaarheid, samen met een financiële onderbouwing, ontbreken."

Verzorgingsstaat

Waar Dekker vanavond slaapt, weet hij nog niet. "Misschien naar een vriend, en als het niet lukt in een hostel. Maar dat kost ook weer veel geld. Ik heb momenteel veel angst. Ik baal ervan dat alles alleen maar om geld gaat. Waar is onze verzorgingsstaat gebleven?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.