RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegeiners maken deel wijk asbestvrij en verduurzamen 51 huizen

1/2
NIEUWEGEIN - Het heeft vier jaar geduurd, maar het resultaat mag er zijn: 51 Nieuwegeinse huizen in de wijk Doorslag zijn asbestvrij gemaakt en geÔsoleerd. Het vrijwilligerscollectief Energie-N verzette veel werk om dit voor elkaar te krijgen. "Als ik had geweten dat het vier jaar zou duren, was ik hier niet aan begonnen."

Een buurtbewoner in de Nieuwegeinse wijk Doorslag wilde zijn dak asbestvrij maken. Deze wens groeide uit tot een groot bouwproject, waarbij specialisten de asbest op de daken van 51 huizen verwijderden en de huizen voorzagen van dakisolatie. Ook kwamen op 29 woningen zonnepanelen te liggen en kregen 36 woningen vloerisolatie. Bewonerscollectief Energie-N begeleide dit proces van begin tot eind; het werd een project van de lange adem.

Paul Triepels, voorzitter van Energie-N: "Als ik van tevoren had geweten dat het vier jaar ging kosten, was ik hier niet aan begonnen." Nu is hij trots en tevreden dat het project op een succes is uitgelopen. Negentig procent van de buurt deed uiteindelijk mee, wat Tripels uniek noemt voor Nederlandse begrippen. "Het komt niet vaak voor dat het lukt om zoveel huishoudens bij een project als dit te betrekken", zegt hij tevreden.

 Triepels en Hodes zijn tevreden met het resultaat: 'Alleen jammer dat het schuurtje daar niet is meegenomen.' Triepels en Hodes zijn tevreden met het resultaat: 'Alleen jammer dat het schuurtje daar niet is meegenomen.' | Foto: RTV Utrecht / Michiel van Ooij

Praten, praten, praten
Roel Hodes woont op de Kuifduiker 18. Zijn dak is asbestvrij en geÔsoleerd. Hodes en Tripels zitten samen in de werkgroep van buurtbewoners en 'energieambassadeurs' van Energie-N die het project begeleiden. Om te beginnen hadden ze veel geld nodig voor het inhuren van experts. Ze deden een beroep op verschillende subsidiepotjes. Deze experts moesten bepalen of het wel echt om asbest ging en wat de mogelijkheden waren op het gebied van isolatie. "Het is belangrijk om de bewoners te informeren met een gedegen verhaal, met goedkeuring van verschillende kenners", zegt hij, "om op deze manier zoveel mogelijk buurtbewoners over de streep trekken."

Energie-N stuitte in het begin op veel verzet van buurtbewoners. "Dan wilden ze een nieuw dak, maar vonden ze de rest van de ideeŽn maar onzin", zegt hij. Het collectief moest actief 'lobbyen' bij buurtgenoten. "Veel massagewerk; we zijn bij mensen langs geweest en voerden gesprekjes met ze over de voordelen", zegt Hodes.

Hodes wijst met zijn vingers naar zijn linker- en rechterburen. "Als zij niet mee hadden gedaan, had dat grote gevolgen voor de verbouwing en kosten van mijn dakkapel", zegt Hodes. "Dan was de uiteindelijke oplossing verre van optimaal geweest, met hogere kosten voor de overgebleven deelnemers", vult Triepels hem aan. Gelukkig ging het grootse deel van de buurt overstag.

Beide heren voelden de druk om kwaliteit te leveren. "Als het misgaat, ben jij als bedenker de pineut", zegt Hodes. Daarom liep hij veel door de wijk als de aannemer bezig was. "Ik vond het leuk om te doen", zegt hij. Als hij met buurtgenoten de wijk schoonmaakten, probeerde hij ondertussen de verschillende behoeftes van potentiŽle deelnemers te polsen.

FinanciŽle mogelijkheden
De deelnemende huishoudens hadden sterk uiteenlopende financiŽle mogelijkheden. Gelukkig was er speciaal voor het project een subsidiepot opgetuigd om het project te ondersteunen. "Deze keer hebben we geluk gehad, en de gemeente heeft ons op alle mogelijke manieren bijgestaan", zegt Triepels. In het algemeen krijgt zijn organisatie nog te weinig steun van de gemeente, vindt hij.

Deze subsidies trokken een hoop deelnemers over de streep. Alleen is het aanvragen hiervan niet voor iedereen weggelegd. Hodes: "Drie of vier huishoudens heb ik van A tot Z geholpen. Vooral ouderen die niet met een mobiel en moderne technieken kunnen omgaan."

Wethouder Marieke Schouten noemt het een 'voorbeeldproject'. Ze is blij met de keuze van de deelnemers om het verwijderen van asbest aan te grijpen om meteen het huis te verduurzamen. Maar kan het aanvragen van subsidies niet eenvoudiger? "We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te houden, maar wel op een verantwoordelijke manier. Het gaat immers om publiek geld", aldus Schouten.

Subsidies blijven bestaan
Ze benadrukt dat de subsidies voor het verduurzamen van de huizen blijven bestaan. En dat is niet voor niets, want Nieuwegein heeft nog een lange weg te gaan om in 2040 energieneutraal te zijn, weten ze bij Energie-N. Gaat dat lukken? Triepels is sceptisch, maar hij hoopt dat het verduurzamen van de rest van Nieuwegein straks meer momentum krijgt. Zeker als wijken van het aardgas af moeten.

Hodes stelt dat projecten als dit niet slagen zonder op deze manier samen te werken. "In ons geval had meer dan de helft van de huishoudens zonder de steun van Energie-N en de gemeente niet meegedaan", zegt hij. Volgens hem bewijst dit project dat het mogelijk is om de buurt te verduurzamen, daarmee geld te besparen en buurtgenoten dichter bij elkaar te brengen. "De sociale cohesie in de wijk is toegenomen. Je hebt meer gesprekstof om over te praten", zegt hij. Buiten kijken ze tevreden naar alle vernieuwde daken - met zonnepanelen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -