Ook hyena ontsnapt uit verblijf in DierenPark Amersfoort

© Dierenpark Amersfoort
AMERSFOORT - Afgelopen voorjaar is een hyena ontsnapt uit een verblijf in DierenPark Amersfoort. Dat bevestigt een woordvoerder van de dierentuin na berichtgeving van EenVandaag. Het dier is in het voorjaar, tijdens de lockdown, een paar minuten buiten het verblijf geweest. Het beest kon ontsnappen door een gat in het hek te bijten.
Het is niet de eerste keer dat er een dier ontsnapt in het Amersfoortse dierenpark. Eind vorig jaar ontsnapten twee chimpansees. De twee apen werden uit voorzorg doodgeschoten omdat ze "imponerend gedrag" vertoonden. Vorige maand ontsnapten twee wolven via een kuil uit hun verblijf.

Incident

Deze keer gaat het om een geheel andere situatie, verzekert de woordvoerder van de dierentuin. "Het ligt wat genuanceerder. Het dier is maar een paar minuten buiten het verblijf geweest. De verzorgers hebben het dier met een klein spreekwoordelijk zetje weer terug in het verblijf gekregen", zegt de woordvoerder tegen EenVandaag.
Het beest is bovendien niet in het bezoekersgebied geweest. "Het dier stond vlak naast het verblijf, in het gebied waar alleen verzorgers kunnen komen." Bezoekers waren er überhaupt niet, want het park was vanwege corona gesloten toen de hyena ontsnapte.
Volgens de woordvoerder was het een incident, en is er nog altijd geen sprake van een structureel probleem. "Ik snap dat sentiment. Maar al onze hokken voldoen aan de richtlijnen. We kunnen nooit 100 procent uitsluitend dat dit soort incidenten zich voordoen."

Een tijd geleden

Toch is het de derde keer in een jaar tijd dat er een dier uit het verblijf ontsnapt. Wat voor maatregelen neemt het park om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen? "We onderzoeken momenteel hoe dit heeft kunnen gebeuren. Als dierentuin proberen we de processen om de dieren in de gaten te houden altijd te perfectioneren."
Volgens de woordvoerder heeft het incident met de hyena geen effect gehad op de stemming onder het personeel. "Het is alweer een tijd geleden. En bovendien is het dier maar heel even buiten het hok geweest." De hyena vormde geen groot gevaar voor het personeel, aldus de woordvoerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.