Zorgen in Hekendorp over grote afsluiting A12 vanavond: 'Wij voorzien overlast, of nog erger'

© Tobias Kleuver Media, ANP
PROVINCIE UTRECHT - De A12 tussen Utrecht en Den Haag is een van de grootste verkeersaders van het land en dus gaan veel mensen het merken als die vanavond voor negen dagen deels dicht gaat. "Een enorme klus", noemt Rijkswaterstaat de wegwerkzaamheden, die ook nog eens "met spoed" moet worden uitgevoerd voordat het winter wordt. In omliggende dorpen maken ze zich zorgen. "Wij voorzien nog meer overlast."
Vanaf maandagavond 21.00 uur gaat het stuk van de snelweg van Utrecht richting Den Haag tussen Oudenrijn en Nieuwerbrug dicht. Automobilisten richting Utrecht blijven gespaard: dat stuk weg staat nog niet op de planning.
Er zijn echt gaten in het asfalt van soms wel 15 centimeter diep. Da's zo ernstig dat spoedreparaties niet helpen.
Stef Kampinga, Rijkswaterstaat
Stef Kampinga is als omgevingsmanager van Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van de hersteloperatie. Die is volgens hem hard nodig. "Er zijn echt gaten in het asfalt van soms wel vijftien centimeter diep. Da's zo ernstig dat spoedreparaties niet helpen." De schade aan het wegdek ontstonden vorige winter, legt de medewerker van Rijkswaterstaat uit. Tussen Woerden en Nieuwerbrug is het wegdek beschadigd door het weer. "Afgelopen winter was het streng aan het vriezen en daarna hard aan het dooien. En dat een paar keer achter elkaar."
De tekst gaat door onder de foto.
Omleidingen en afsluitingen door wegwerkzaamheden A12
Omleidingen en afsluitingen door wegwerkzaamheden A12 © Rijkswaterstaat

Overlast

Maar in Hekendorp, een dorpje vlak naast de A12, kijken ze met angst naar wat ze te wachten staat. Ze vrezen extra sluipverkeer en denken dat het moeilijker wordt om het dorp te verlaten nu een grote toegangsweg wordt afgesloten. Jacques van der Horst van Dorpsplatform Hekendorp: "Het is nu al een zooitje want de provinciale weg is afgesloten tussen Haastrecht en Oudewater. En dan nu ook de A12 dicht... dan voorzien wij nog meer overlast. Of nog erger."
We zijn dan onbereikbaar.
Jacques van der Horst ziet het soms vastlopen in Hekendorp
Volgens Van der Horst zijn de smalle wegen waar soms maar één auto op past, in de omgeving van het dorp funest voor de doorstroming bij drukte. "Drie weken geleden was er iets gebeurd op de A12, dan merk je het al in het dorp: het staat vast. En een kwartier nadat het was opgelost, kwam er een ziekenauto langs die in Hekendorp moest zijn. Je moet er niet aan denken dat zoiets was gebeurd als die file er staat. We zijn dan onbereikbaar."

'Kort maar hevig'

Toch zijn alternatieven, zoals de werkzaamheden op de A12 alleen in het weekend uitvoeren of één rijbaan openhouden niet realistisch, meent Rijkswaterstaat.
Kampinga: "We doen nu kort, maar hevig en dat doen we normaal niet. Want als je dit spreidt over meerdere weekenden, is er veel langer verkeershinder. En dat gaat snel naar tien weekenden. Dat wil je niet. Dan kan je het beter in negen aaneengesloten dagen doen. Ook hebben we te veel vrachtwagenbewegingen om daar auto's tussendoor te laten rijden, dat is echt onveilig."

Communicatie

Maar volgens bewoners van Hekendorp moet de communicatie tussen verschillende overheidsinstanties echt beter. Van der Horst: "Ik snap dat ze de A12 moeten aanpakken. Maar Rijkswaterstaat en de provincies Utrecht en Zuid-Holland moeten met elkaar overleggen wanneer ze onderhoud plegen. Wij zitten hier op de grens en hebben al te maken met twee provincies. En dan gaat Rijkswaterstaat er óók nog eens doorheen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.