Schouder aan schouder op de tribune bij Kampong: 'Geen ouders meer die stiekem langs de busbaan de wedstrijd volgen'

UTRECHT - Op de QR-code na is het een zaterdag als vanouds bij sportvereniging Kampong. Ouders en andere belangstellenden mogen weer dicht bij elkaar staan en hier en daar wordt een knuffel uitgewisseld. Nu de anderhalve meter eraf is, wordt naar de wedstrijd kijken een stuk leuker. "Het is zo belangrijk dat iedereen op deze manier met elkaar van sport kan genieten", zegt één van de trainers. "Met de ouders erbij is het echt een stuk gezelliger."
Voorzitter Kyra Stefels over fanatieke ouders
Vanaf vandaag mogen mensen dicht naast elkaar staan langs de voetbal- en hockeylijn, maar wie een broodje bal of kop koffie wil halen in het clubhuis, moet daarvoor een QR-code laten zien. Dat gaat vooralsnog best vlot, zegt de beveiliger die er speciaal voor is ingehuurd. Hij heeft tot nu toe nog geen vervelende reacties gehad. "Een enkeling die het niet wist, maar die deden niet moeilijk."
Bij Kampong wordt de horeca al tien jaar uitgebaat door eetgelegenheid Nummer Veertien. "Dat scheelt", zegt voorzitter Kampong Voetbal Kyra Stefels. "Anders hadden we een hele grote uitdaging gehad met een omni-vereniging met meer dan 6000 leden. Ik weet niet wat we dan gedaan hadden, maar daar hebben we gelukkig niet over na hoeven denken."
Schouder aan schouder op de tribune bij Kampong

Vrijwilligers

Stefels kan zich voorstellen dat het voor veel kantines die draaien op vrijwilligers een ander verhaal is. Gisteren meldde de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) op basis van een enquete dat bijna 55 procent van de clubs zich niet aan de regels kan houden. "Clubs willen de druk van mogelijke agressie bij de controles niet op de schouders van de vrijwilligers leggen. En voor het inhuren van externe beveiligers is geen geld", zegt voorzitter Ben van Olffen.
Bij Kampong hebben ze daar gelukkig geen last van. "Als dit nodig is om samen naar sport te kunnen kijken, heb ik dat er graag voor over", zegt een trainer die net binnenkomt voor een broodje en twee koppen koffie. Het is rustig, vanwege het lekkere weer gaan de meeste klanten liever op het terras zitten. "En we hebben ook een buitenbar", zegt bedrijfsleider Sebastiaan van Dam. "Dus je kan altijd wat te drinken krijgen, ook zonder QR-code".
Kyra Stefels vindt het vooral "ontspannen", zoals de dag zich vandaag ontvouwt. Grinnikend denkt ze terug aan vorig seizoen toen ouders de wedstrijd niet langs de lijn mochten volgen. "Ze stonden stiekem langs de busbaan, langs de velden en keken tussen de bomen door toch naar de wedstrijd van hun kind. Ja, dat schetste wel wat gekke beelden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.