OM eist 3 maanden cel en 75.000 euro boete tegen Bunschoter in mestfraudezaak

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het Openbaar Ministerie heeft tijdens de eerste dag van haar requisitoir in de omvangrijke mestfraudezaak drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen de 70-jarige Van de Groep uit Bunschoten voor de illegale handel in digestaat als meststof. Ook wil de officier hem een boete van 75.000 euro opleggen.
Een boer uit Eemdijk hoorde een taakstraf van 120 uur en een boete van 10.000 euro tegen zich eisen voor het gebruik van digestaat als meststof op zijn landbouwgrond en het niet bijhouden van een administratie daarover.
De 70-jarige Van de Groep geeft leiding aan de visverwerkende tak van het familiebedrijf, dat naast de biogascentrale in Bunschoten gelegen is. De biogascentrale wordt geleid door de jongere Van de Groep (45), die morgen een strafeis hoort als ook de export van digestaat naar Duitsland en het al dan niet bestaan van een criminele organisatie behandeld wordt.

Digestaat

De hele zaak draait om digestaat. Dat is de dikke smurrie die overblijft na de productie van biogas, zoals dat ook op de centrale in Bunschoten gebeurt. Om het te verwerken, kan dat verbrand of gecomposteerd worden, maar de voorkeur van het familiebedrijf is om het te gebruiken "om de bodem op te waarderen". Oftewel: als meststof. Maar dat mag niet zomaar.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft het bedrijf een financieel slaatje uit hun restproduct geslagen, omdat de handel en het vervoer van de digestaat naar Nederlandse landbouwbedrijven goedkoper zou zijn dan reguliere verbranding of compostering. In totaal zou het tussen 2010 en 2016 om 195 vrachten van 30 ton per keer gegaan zijn. Van de Groep zou de boeren 25 euro per ton hebben betaald om de digestaat op te slaan. Dat zou het familiebedrijf 41.743 euro gescheeld hebben, wat het OM terug wil zien.

Miljoenen kilo's op landbouwgrond

Volgens het OM is echter niet te bewijzen dat Van de Groep de opgeslagen digestaat op een gegeven moment weer ophaalde, waardoor het aannemelijk is dat er miljoenen kilo's digestaat op Nederlandse landbouwbedrijven terecht zijn gekomen. Digestaat die op meerdere momenten een te hoge concentratie aan zware metalen zou bevatten en zo, op het moment dat het over de akkers werd uitgereden, het milieu zou vervuilen.
Niet alleen de boer uit Eemdijk moet daarvoor gestraft worden, vindt het OM, ook de boerenbedrijven uit Putten en Zeewolde waar de digestaat is opgeslagen en uitgereden zouden daarvoor moeten boeten. Voor de agrariërs uit Putten gaat het om 240 uur taakstraf en in totaal 45.000 euro boete, voor die uit Zeewolde zou net als die in Eemdijk een taakstraf van 120 uur en een boete van 10.000 euro volstaan.

Geld voor digestaat-opslag

Ook wil het OM het geld zien dat de boeren zouden hebben gekregen voor de digestaat-opslag à 25 euro per ton. De boer uit Eemdijk zou zo 4500 euro moeten terugbetalen, die uit Putten 63.750 euro en de Zeewoldenaar 78.000 euro.
Morgen is de tweede dag van het requisitoir. Dan worden de strafeisen tegen de biogascentrale en de betrokken partijen uit Limburg en Brabant voor de digestaat-export naar Duitsland bekend.
De rechter doet op 6 december uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.