Naar Rotterdam of Den Haag? Vermijd de A12, die is deels dicht

UTRECHT/WOERDEN - De A12 gaat de komende negen dagen dicht op het stuk tussen Oudenrijn en Nieuwerbrug. Geen goed nieuws voor automobilisten die dagelijks van Utrecht naar Den Haag of Rotterdam rijden. "Het is kort maar hevig en natuurlijk uitermate vervelend voor mensen, maar dit is echt de beste manier", zegt Stef Kampinga van Rijkswaterstaat.
Vanavond om 21.00 uur gaat het stuk van de snelweg van Utrecht richting Den Haag tussen Oudenrijn en Nieuwerbrug dicht. Aansluitend, tussen Nieuwerbrug en Reeuwijk, zijn dan ook werkzaamheden, maar op dat stukje blijven wel rijstroken open. Automobilisten richting Utrecht blijven gespaard: dat stuk weg staat nog niet op de planning.
A12 krijgt grote beurt
Reden dat de druk bereden verkeersader dichtgaat, is dat er groot onderhoud wordt gepleegd. Waar nodig komen nieuwe matrixborden en detectielussen, worden reparaties uitgevoerd aan viaducten en defecte verlichting en er wordt gemaaid. Tussen Woerden en Reeuwijk wordt het versleten asfalt vervangen door geluidsreducerend zoab (zeer open asfaltbeton) en worden pechhavens, bermen en vangrails opgehoogd tot de hoogte van het nieuwe wegdek, aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Herfstvakantie

Veel weggebruikers begrijpen niet waarom Rijkswaterstaat er niet voor gekozen heeft deze werkzaamheden in de herfstvakantie uit te voeren. Kampinga legt uit: "Je moet je voorstellen dat Rijkswaterstaat een grote organisatie is, en we hebben niet alleen dit project en het is zo dat we de omleidingsroutes ook vrij moeten houden, dus we hadden het graag in de herfstvakantie gewild, maar dat kon gewoon niet."

Sluipverkeer

In een aantal omliggende dorpen vrezen ze voor sluipverkeer, denk aan Hekendorp. Ze vrezen daar extra verkeer en denken dat het moeilijker wordt om het dorp te verlaten nu een grote toegangsweg wordt afgesloten.
Volgens Kampinga zijn deze zorgen niet nodig: "Wij hebben natuurlijk gekeken naar de mogelijkheden, samen met provincies en gemeentes. Daarom zetten we ook tientallen verkeersregelaars in en zetten we veel tekstkarren neer. Met 500 borden proberen we mensen de goede kant op de leiden. Ik denk dat het best goed gaat komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.