Idwerd en Kiban begonnen een 'datingbureau' in hun studentenflat: '54 mensen gekoppeld'

ZEIST - Geen festivals, zonnige vakanties, feestjes of concerten deze zomer. Voor veel mensen was het een saaie tijd, maar studenten Idwerd (22) en Kiban (22) uit Zeist hadden genoeg te doen. Ze waren druk met het organiseren van blind dates voor medebewoners uit studentencomplex Warande in Zeist.
Oproepjes doen voor deelnemers, matchinggesprekken voeren, personen aan elkaar koppelen en blind dates inplannen. Twee maanden lang zijn ze bezig geweest om dit project tot een succes te brengen en dat is gelukt. "Uiteindelijk hebben we 54 mensen aan elkaar kunnen koppelen. Er zijn in totaal 27 dates geweest", zegt Idwerd de Graaf, de bedenker van het blind date-programma.

Langs de deuren

Er ging heel wat aan vooraf. Het begon met een oproepje op Facebook, maar daar kwamen niet veel reacties op. Daarom hebben de twee het op een andere manier aangepakt, zegt medeorganisator Kiban van den Heuvel. "De goedkoopste manier om mensen enthousiast te maken was om langs de deuren te gaan. In totaal zijn we bij 180 woningen langs geweest om aan te bellen en te vragen of mensen op blind date wilden. In elke woning wonen tussen de vijf en tien studenten, dus je kan je wel voorstellen dat we daar wel even zoet mee waren."
Idwerd en Kiban belden aan bij 180 studentenhuizen om mensen enthousiast te maken
Idwerd en Kiban belden aan bij 180 studentenhuizen om mensen enthousiast te maken © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Het kostte wat tijd en moeite, maar leverde wel wat op. Idwerd zag de aanmeldingen binnenstromen en daarna volgden de matchinggesprekken. "In gesprekken van twintig minuten probeerden we van iedereen een profiel te schetsen, om zo goede matches te kunnen maken. Het was super leuk om te doen. Voor ons was het ook heel gezellig om in coronatijd onze medebewoners te ontmoeten."

Coronaproof matchen

De gesprekken werden allemaal gevoerd op het bankje naast de rotonde in de buurt van het studentencomplex. "Zo zaten we veilig in de buitenlucht en kon iedereen open spreken zonder dat er huisgenoten in de buurt waren." 54 matchingsgesprekken heb je niet in een weekje gedaan, zegt Kiban. "Er zijn wel eens dagen geweest dat we van negen uur 's ochtends tot negen uur 's avonds op het bankje hebben gezeten."
Op dit bankje hebben Idwerd (links) en Kiban (rechts) de afgelopen zomer veel tijd doorgebracht
Op dit bankje hebben Idwerd (links) en Kiban (rechts) de afgelopen zomer veel tijd doorgebracht © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Lukas Krabbenborg (20) woont sinds vier maanden in de flat en vond de blind dates een erg leuk initiatief om nieuwe mensen te leren kennen. "Vorig jaar begon ik met studeren aan het begin van de coronaperiode. Ik woonde toen nog bij mijn ouders, dus een studentenleven zat er niet in. Na een jaar merkte ik dat ik het sociale contact heel erg miste en ben ik verhuisd naar Zeist. Het blind date-programma was een leuke en spannende manier om mensen uit de flat te ontmoeten."
Vooral mensen die single zijn hebben de feestjes en clubs gemist waar je normaal gesproken dates probeert te regelen.
Lukas Krabbenborg
Lukas merkte dat er veel behoefte was om te daten in de flat. "Iedereen die ik sprak had zin om weer nieuwe mensen te ontmoeten. Vooral de mensen die single zijn hebben de feestjes en clubs gemist waar je normaal gesproken dates probeert te regelen. Ook al is er voor mij geen romantische relatie uit voortgekomen, ik heb wel weer nieuwe mensen ontmoet waar ik een praatje mee maak als ik ze tegenkom."

Ontwikkeling identiteit

Dat het belangrijk is om nieuwe mensen te ontmoeten in je studententijd kan Susan Branje, hoogleraar pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, alleen maar beamen. "Daten en relaties zijn voor studenten een belangrijk aspect van het ontwikkelen van je identiteit. Door te daten kom je erachter wat je belangrijk vindt in een relatie en wie daar goed bij zou passen. Daardoor leer je ook veel over jezelf."
"Daarnaast draait het studentenleven juist om nieuwe mensen ontmoeten. Je start een nieuwe opleiding, in een andere stad, gaat misschien verhuizen. Corona zorgde ervoor dat het lastig werd om nieuwe contacten op te bouwen. We hebben gezien dat deze groep erg eenzaam is geweest het afgelopen anderhalf jaar. Daarom vind ik dit initiatief erg positief. Dat laat zien dat je op een creatieve manier toch coronaproof nieuwe mensen kunt ontmoeten."
Idwerd en Kiban hopen dat ze in de toekomst geen blind dates hoeven te organiseren in een soortgelijke coronasituatie. Maar enthousiast om mensen aan elkaar te koppelen zijn ze wel geworden. "Wie weet doen we het volgende zomer weer."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.