100 jaar De Tuinwijk in Utrecht: ooit gebouwd voor NS-personeel
UTRECHT - Feest in de Utrechtse wijk Tuinwijk. Een deel van de wijk - De Tuinwijk - bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd: gisteren al met een buurtfeest, maar ook een bijzondere fototentoonstelling.
Want het is een wijk met een verhaal. "Honderd jaar geleden is deze wijk gebouwd, 180 woningen en 4 winkelpanden'', vertelt Doete Regts, bewoonster en kenner van het wijkje. "Het werd gebouwd voor ambtenaren van de Nederlandse Spoorwegen. Want in 1917 is de NS ontstaan en het personeel uit Amsterdam moest verhuizen naar Utrecht en het kantoorpersoneel moest hier gaan wonen."
Het moest een nette wijk worden. "Zo moesten mensen die in die beginperiode op een bovenwoning woonden hun fiets aan de trapleuning hangen, want het was niet de bedoeling dat ze op straat zouden staan", vertelt Regts.
De Tuinwijk bestaat officieel uit zes straten binnen de gelijknamige wijk. Het gedeelte is te herkennen aan het geel en groene houtwerk en de bijzondere bouwstijl.
De tekst gaat onder de video door.
Honderd jaar De Tuinwijk in Utrecht
Rustig slapen
Ook werd er volgens de betrokken buurtbewoonster bewust gekozen voor boven- en benedenwoningen: "Aan de buitenkant zie je vaak niet bij welke ramen de voordeuren horen, want er zijn een soort slaaptorens ingebouwd. Ooit zo verzonnen omdat de mensen van de spoorwegen ook vaak in ploegendiensten werkten, en dan konden ze overdag slapen zonder gestoord te worden."
Ook Alex van Hout weet veel over het wijkje. Hij schreef mee aan een gedenkboek, onder meer over De Tuinwijk. De wijk fascineert hem, vooral omdat er zo over nagedacht is. "Het was rust, regelmaat en ruimte bieden. Dat zie je ook aan de ruime binnentuinen. Het idee was dat mensen die rust en ruimte hadden ook betere werknemers zouden zijn."
Fototentoonstelling
Om het jubileum te vieren hebben buurtbewoners Jochem Coenen en Joost van der Spek een foto-expositie gemaakt van oud-bewoners. De foto's zijn te zien in de etalages van het voormalig winkelpand op de hoek van de Van der Mondestraat en de Melis Stokestraat.