Piet van den Berg wil geld terug en zit daarom al 4 jaar voor de poort van Achmea in Zeist

ZEIST - Voor het parkeerterrein van Achmea staan een witte tuinstoel, de Nederlandse vlag en een bord met de tekst 'Waar blijft mijn geld?' Ze horen toe aan de 78-jarige Piet van den Berg uit Dordrecht. Al 4 jaar reist hij tussen mei en oktober van Dordrecht naar Zeist om op deze manier te demonstreren tegen verzekeraar Achmea. Van den Berg: "Het liefst zou ik gewoon in Dordrecht zijn, maar dan wel nadat ik mijn recht heb gehaald."
Piet zit al 4 jaar voor de poort van Achmea in Zeist
En daarmee bedoelt Piet van den Berg dat hij de premie terugkrijgt die hij heeft betaald voor de rechtsbijstandsverzekering die hij jaren geleden heeft afgesloten bij Achmea. Het gaat om een bedrag van ongeveer 5500 euro "dat is met reiskostenvergoeding heen en weer", berekent Van den Berg snel.

Rechtsbijstand

Zijn onvrede over de verzekeraar begint wanneer hij enkele jaren geleden in onmin raakt met zijn werkgever. Van den Berg werkt dan in het voortgezet onderwijs en raakt verzeild in een arbeidsconflict. Wanneer hij een beroep wil doen op zijn rechtsbijstandverzekering geeft Achmea niet thuis, vertelt hij: "Ik heb vele jaren mijn premie betaald. Ik heb toen een gesprek gehad hier en gezegd dat wanneer ze een rechtsbijstandsverzekering afsluiten en er niets mee doen, dat ik dan mijn volledige premie terug wil terughebben."
Piet van den Berg, 78 jaar.
Piet van den Berg, 78 jaar. © RTV Utrecht
Van den Berg is niet van plan zijn jaren durende actie te stoppen ondanks serieuze hartproblemen die hij heeft. Hij moet wel, zegt hij: "Ik kan niet tegen onrecht en als er onrecht geschiedt, dan kun je je erbij neerleggen en je kan strijden om je recht te krijgen. En dat laatste doe ik. Als ik dit zou loslaten dan doe ik eigenlijk Achmea een plezier. Want dan ben ik de zoveelste die op een gegeven moment een stap achteruit doet. Dan heb ik het idee dat ik dit soort concerns nog meer recht geeft op onrecht."

Achmea

De situatie van Piet van den Berg is uiteraard ook bij Achmea niet onopgemerkt gebleven. Medewerkers van de verzekeraar zien de demonstrant dagelijks, maar ook voor Piets actie was er contact. Achmea wil niet ingaan op specifieke vragen en stuurt RTV Utrecht een schriftelijke reactie.
Reactie Achmea: Wij zijn uiteraard bekend met de heer Van den Berg en het feit dat hij regelmatig bij het kantoor in Zeist zit. In verband met de privacy van meneer kan ik niet teveel in detail treden of ingaan op zijn persoonlijke verhaal.

Meneer is ontevreden over de afwikkeling van een zaak binnen zijn rechtsbijstandverzekering.
Wij hebben veelvuldig persoonlijk contact gehad met meneer over de kwestie, en er zijn meerdere gesprekken geweest, ook met de voorzitter van de Raad van Bestuur.

Wij zijn van mening dat het dossier zorgvuldig is beoordeeld en dat er veel aandacht voor is geweest. Wij hebben meneer ook meermaals een second opinion aangeboden op zijn dossier door een onafhankelijke advocaat en op onze kosten. Daarvan heeft hij helaas tot op heden geen gebruik willen maken.

Mede gezien alle inspanningen om gezamenlijk en in redelijkheid tot een oplossing te komen, vinden wij dit natuurlijk ook een vervelende situatie.

"Ik wil dolgraag een gesprek hebben", zegt Van den Berg vanaf de witte tuinstoel voor de parkeerplaats van Achmea. "Maar ze negeren mij. Meneer Van den Berg was te lastig. Ik kan geen brief schrijven want daar komt geen antwoord op. En zo creëeren ze een gordijn waar ik achter verdwijn en het probleem voor hen is opgelost."

Eerdere actie

Het zitprotest van Piet heeft eerder tot een klein succes geleid. In 2015 zat hij wekenlang voor het politiebureau van Dordrecht omdat hij onterecht uit het politiebureau was gezet. Hij eiste excuses. Die kreeg hij van de korpsleiding, niet van de twee agenten die hem daadwerkelijk uit het pand hadden gezet. Dat laatste was wel zijn wens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.