OM eist opnieuw celstraffen voor liquidatiepoging bij Utrechtse shishalounge

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in hoger beroep tegen Don Victor M. (42) en Frans H. (47) celstraffen tot bijna negen jaar geëist voor het voorbereiden van een mogelijk dubbele liquidatie bij een shishalounge aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht in 2015. Het vermoedelijke doelwit van de liquidatiepoging was Chafik Yakhlaf met mogelijk zijn broer Chahid.
De broers Yakhlaf - bekenden uit de onderwereld - wisten te ontkomen en doken onder in Kerkdriel, maar op oudejaarsdag van dat jaar werden zij daar alsnog onder vuur genomen. Chahid overleefde dat niet.
Tegen Don Victor M. eiste het OM een gevangenisstraf van acht jaar en tien maanden, twee maanden minder dan het vonnis van de rechtbank waartegen M. beroep had aangetekend. H. hoorde opnieuw een celstraf van zeven jaar tegen zich eisen, gelijk aan het rechtbankvonnis. De advocaten van beide ontkennende verdachten pleitten voor vrijspraak. "Het beeld van een killer in de zware criminaliteit past niet bij mijn cliënt", zei de raadsman van M.

Gekraakte PGP-berichten

Het OM baseert zich onder meer op DNA-sporen die van beide verdachten zijn gevonden op zowel een gehoorbeschermer als een petje op de vluchtroute. Een paar straten verderop lagen wapens, maar daarop is geen DNA van M. en H. gevonden. Het OM presenteert gekraakte PGP-berichten van de chatdienst Ennetcom als het belangrijkste bewijsmateriaal. "Van spijt, inkeer of berouw is niets te merken", zei de advocaat-generaal over M. en H. Bij M. voegde hij eraan toe: "Geld is wat hem dreef." De opdrachtgever zou de schutters een beloning van 100.000 euro in het vooruitzicht hebben gesteld.
Volgens het OM was Omar L. de vermoedelijke opdrachtgever, hij werd in juni 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het organiseren en aansturen van twee liquidaties en drie pogingen daartoe. Het hof behandelt zijn hoger beroep op 8 oktober in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.
Het hof doet op 29 november uitspraak in al deze zaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.