Protest bij Utrechts restaurant dat coronapas niet checkt, Waku Waku toch hele avond open

© Koen Laureij
UTRECHT - Restaurant Waku Waku was vanavond het toneel van protesten rondom het corona-toegangsbewijs. Omdat de horecagelegenheid aan het Vredenburg in de binnenstad van Utrecht weigert QR-codes te controleren aan de deur, moest het restaurant maandag sluiten van de burgemeester. De eigenaren weigerden dat en openden alsnog de deuren. Politieagenten werden opgetrommeld, maar een groep sympathisanten had zich in de tussentijd ook op het Vredenburg verzameld.
Gemeente sluit Utrechts restaurant dat coronapas niet checkt
Een politiewoordvoerder liet rond 21.45 uur weten de bezoekers van Waku Waku te vragen het pand te verlaten. "Als dat niet gebeurt, moeten we mensen dwingen."
Zover kwam het uiteindelijk niet. Omdat de verzamelde groep buiten liet weten tot 23.00 uur te blijven wachten en de politie niet wilde dat de boel escaleerde, werd niet tot ontruiming overgegaan.
Eerder op de avond maakte de gemeente bekend dat er een horecagelegenheid moest sluiten, omdat de eigenaren weigerden om te controleren op het corona-toegangsbewijs.

'Onethisch en verkeerd'

Al gauw werd duidelijk dat het om Waku Waku ging - hoewel de gemeente dat eerst niet wilde bevestigen. Waku Waku is een veganistisch restaurant aan het Vredenburg in de binnenstad van Utrecht.
De eigenaren hadden eerder al op Facebook aangekondigd dat ze niet wilden meewerken aan de coronapas. "Het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd. Wij gaan hier dan ook NIET aan meewerken, want bij ons (was en) is iedereen welkom ongeacht afkomst, geloofsovertuiging, seksuele geaardheid of medische status", stelden zij.

Een hele lange avond tegemoet

Tientallen mensen ondersteunden die oproep. Zij verzamelden zich voor de ingang van het restaurant, zag een verslaggever van RTV Utrecht. "Wij willen dat deze ondernemer open mag blijven tot 23.00 uur vanavond", zei de woordvoerder van de groep tegen de agenten. "Anders gaan we met zijn allen een hele lange avond tegemoet. Ik denk dat je rond 03.00 uur vannacht pas klaar bent als je iedereen wil aanhouden, want zoveel mensen zitten hier."
Anderen vertelden waarom ze zich geroepen voelden zich bij het restaurant te verzamelen. "Ik heb hier gisteren gegeten. Dit is het enige restaurant in Utrecht waar ik nog welkom ben, omdat ik geen QR-code heb", vertelde een van hen. "Dat vind ik heel fijn, mooi en bijzonder in deze tijd: dat zij de deuren voor mij openzetten. Terwijl het eigenlijk heel normaal zou moeten zijn. En daarom steun ik hen."
De eigenaar sloot het restaurant om 23.00 uur, zonder dat de politie had ingegrepen. Rond 23.30 vroeg de politie de demonstranten definitief te vertrekken. Hoewel het nog een poos duurde voordat iedereen gehoor gaf aan die oproep, leek rond die tijd de ergste onrust voorbij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.