Migranten maken speelfilm voor NFF: 'Ik wil mijn kans grijpen om acteur te worden'

UTRECHT - "Ik wil mijn kans grijpen om acteur te worden." Zo maar een reactie van één van de leerlingen van de Internationale Schakelschool Ithaka die schittert in de nieuwe film 'De Dubbelganger' die vandaag te zien is op het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Leerling Remy Nyamukabakaba en initiatiefnemer Hemmo Bruinenberg voor het Ithaka ISK.
Leerling Remy Nyamukabakaba en initiatiefnemer Hemmo Bruinenberg voor het Ithaka ISK. © RTV Utrecht / Dion Balfoort
Op Ithaka Internationale schakelklassen in Utrecht zitten jongeren van 12 tot 18 jaar die net in Nederland zijn. Ze leren er de taal en hoe ze op eigen benen moeten staan in een nieuw land. Jongeren met een talent voor film mogen daarnaast ook lessen volgen die voortkomen uit het project Ithaka Filmt. Ze moeten dan wel door een strenge selectieronde zijn heen gekomen.
Migranten maken speelfilm voor Nederlands Film Festival
"Sowieso is het te gek om met deze jongeren te werken. Ze hebben ambitie en humor om het hier te gaan maken. Het is dus echt altijd een feestje om het te gaan doen", zegt initiatiefnemer Hemmo Bruinenberg.

Professionals

Vanuit Ithaka Filmt worden jaarlijks meerdere films gemaakt, dit jaar voor de derde keer op rij. Alles gebeurt onder begeleiding van professionals zodat leerlingen alles te weten komen over onder meer het licht, het geluid en de verschillende shots die je als cameraman kunt maken. Maar ook: "Wat is het effect van muziek bijvoorbeeld? Dat is natuurlijk ook heel belangrijk", zegt Margriet Jansen, één van de docenten die meewerkt.
Terug naar het begin. Vanuit Stichting Common Frames heeft Bruinenberg dus het project 'Ithaka Filmt' opgezet. ''Een jaar of vijf geleden deed ik hier onderzoek in de klas. Voor mijn lessen gebruikte ik heel veel media. Al gauw kwamen we erachter dat dit heel goed werkte bij de leerling'', vertelt hij. ''We zijn nu actief op 15 scholen, van Eindhoven tot Groningen."
Inmiddels zijn er met meer dan tweeduizend jonge nieuwkomers films gemaakt. ''De jongeren waar we mee werken, komen overal vandaan. Dat zie je terug in de verhalen die ze willen maken'', vertelt Bruinenberg. Vanmiddag om 15.00 uur zijn de films in première gegaan in de grote zaal van Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.