Utrecht vervangt sloten van restaurant dat gasten niet wil controleren, opnieuw actievoerders voor de deur

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft de sloten vervangen van restaurant Waku Waku aan het Vredenburg. De eigenaar weigert mee te werken aan het coronatoegangsbewijs en hield de deuren de afgelopen dagen gewoon open voor gasten. De zaak is daarom gesloten op last van burgemeester Sharon Dijksma.
Waku Waku zou vandaag om 13.00 uur weer opengaan, maar dat gaat nu niet. Een groep demonstranten heeft zich vanmorgen verzameld bij het restaurant. Ook de politie is aanwezig. Burgemeester Dijksma is niet in staat om vandaag op camera te reageren op de ontwikkelingen op het Vredenburg.
Sympathisanten voor de deur van Waku Waku
Waku Waku-eigenaar Floris Beukers wil geen onderscheid maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Hij ziet dat als discriminatie. Het restaurant had maandagavond moeten sluiten, maar bleef open.
Gedurende de avond verzamelden ongeveer 75 sympathisanten zich voor de deur van Waku Waku. Rond 23.00 uur vertrok deze groep. Volgens de politie is er niemand aangehouden.
Actie bij Waku Waku gisteravond.
Actie bij Waku Waku gisteravond. © Koen Laureij

Verklaring gemeente

De gemeente stelt dat afgelopen donderdag een eerste gesprek met de ondernemer is gevoerd over het handhaven van de coronatoegangsbewijzen en dat de exploitant toen liet weten uit principe niet te controleren.
Volgens de gemeente was sprake van "een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers". Op zaterdagavond constateerden handhavers dat gasten van Waku Waku inderdaad geen coronatoegangsbewijs hoefden te tonen. Maandag besloot de burgemeester dat het restaurant dicht moest.
Toch is er nog een kleine mogelijkheid dat Waku Waku weer open kan. "De horecagelegenheid is gesloten omdat gasten niet wordt gevraagd om een coronatoegangsbewijs. Als de ondernemer aangeeft dit toch te gaan doen en dit ook aannemelijk maakt, kan de sluiting worden opgeheven", laat een woordvoerder weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.