Nieuwegeinse Darren is helemaal in zijn element op het toneel van de Disney-musical Aladdin

De cast van Aladdin.
De cast van Aladdin. © Roy Beusker
NIEUWEGEIN - Darren van der Lek (33) uit Nieuwegein speelt de rol van slechterik Iago in Disney's musical Aladdin. Afgelopen zondag was de première in Scheveningen. De dag ervoor brak de musicalster iets in zijn voet, maar ging bewust pas na de eerste voorstelling naar het ziekenhuis: "Anders had ik de première niet kunnen spelen."
Het is bijzonder dat een jongen uit Nieuwegein deelneemt aan een grote voorstelling als deze, benadrukt Van der Lek. "Het is heel overweldigend allemaal. In het begin van mijn carrière was ik zanger, en ben pas later aan een musicalopleiding begonnen", zegt hij. Hij ging vroeger nooit naar musicals en had zeker niet verwacht dat hij nu een grote rol in een Disneymusical zou krijgen. Tot hij auditie mocht doen voor deze rol. Hij voelt zich vereerd dat het Amerikaanse team van Disney hem uitkoos voor de rol.
Van der Lek speelde eerder in de show 'On Your Feet!', maar maakte niet eerder deel uit van een echte Disneyproductie. "Dat is echt next level; het is zo'n grote productie met zoveel kostuums en spektakel. Alles wat je maar kan bedenken, komt in deze show voor. Echt bizar", zegt Van der Lek met een brede grijns. Het is het hoogtepunt uit zijn carrière tot nu toe.
Hij is fan geworden van het genre. "Je kan enorm veel kwijt in een musical en ik kan me op meerdere vlakken laten zien. Ik kan nu echt alles doen", zegt de acteur tevreden.
Darren van der Lek naast zijn kostuum.
Darren van der Lek naast zijn kostuum. © Roy Beusker

Korte voorbereidingstijd

De cast had niet veel tijd om te repeteren. "We hebben vijfenhalve week voorbereidingstijd gehad. Je moet continu met maximale energie op het podium staan en op de toppen van je kunnen presteren. Heftig, maar superleuk", stelt Van der Lek.
De première liep op rolletjes: het publiek was 'laaiend enthousiast', zegt hij tevreden. "En ook over mijn rol." De cast kreeg zelfs tijdens het optreden na een nummer een staande ovatie. De recensies van de grote (dag)bladen waren hoog. Nu krijgt zijn voet een tijdje rust om te herstellen.

Misdaad

Van der Lek speelt de vogel Iago uit de tekenserie Aladdin. Hij is het hulpje van de opperslechterik Jafar. In de musical is Iago een mens, met een Arabische outfit die kleurrijk en veel breder is dan hijzelf.
"Ik ben heel loyaal aan Jafar. Als hij zich goed voelt, dan voel ik mijzelf ook beter", zegt hij. Als Jafar een slechte dag heeft, krijgt Iago het om zijn oren. "Dan ben ik de sjaak", zegt hij. Dus probeert hij hem op handen en voeten te dragen en hectiek te creëren. "Hij houdt van mensen afmaken en van misdaad. Heel leuk om te spelen", zegt Van der Lek.

Opgroeien met Disney

De musicalster is door zijn oma opgevoed. Thuis stond de kast vol met Disneyfilms. Door corona was het niet mogelijk om de gelijknamige voorstelling ter inspiratie in Duitsland of Amerika te bekijken, dus haalde hij die vooral uit de films. "Met vrienden herhaalde ik de grapjes van Iago al", zegt hij. Dus was het niet moeilijk om in deze rol, zijn lievelingsrol, te duiken.
"Ik moest alleen een vertaalslag maken, van een papegaai naar een mens", benadrukt Van der Lek. Bovendien is het voor hem een echte uitdaging om voor het eerst een slechterik te spelen, maar vooral heel leuk om te doen, vindt hij.

Twee Nieuwegeiners in dienst van Disney

"Mijn broer werkt ook voor Disney, alleen dan in Amerika en met visual effects. Momenteel voor Star Wars. Twee jongens uit Nieuwegein, die allebei voor Disney werken", zegt hij trots.
Bij de première waren hooggeplaatste mensen van Disney aanwezig, weet Van der Lek. "Die kwamen naar ons kijken. Dat zijn bijzondere momenten om mee te maken, die ik graag deel met mijn broer. Die maakt dit soort momenten ook mee, alleen dan met acteurs op de set", zegt hij. Twee broers die met hart en ziel voor Disney werken: het maakt hem trots en tevreden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.