Ex-politica Kathalijne de Kruif verliest zaak bij Hoge Raad over witwasstraf

© Beeldbewerking RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - De Maarssense ex-politica Kathalijne de Kruif heeft haar zaak bij de Hoge Raad verloren. Het voormalige VVD-raadslid van Stichtse Vecht werd in 2016 veroordeeld tot een celstraf en een werkstraf voor witwassen en valsheid in geschrifte. Dat vonnis is nu definitief.
De Kruif vocht haar straf tot aan de Hoge Raad aan, maar ving bot. Een mede-veroordeelde had meer succes. Zijn zaak wordt terugverwezen naar het Hof. Het Hof had vastgesteld dat deze man "bijna drie jaar" deel uitmaakte van een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige en beroepsmatige hennepteelt. Volgens de cassatierechter moet het Hof beter motiveren hoe de duur van de periode een rol heeft gespeeld bij het bepalen van zijn straf.
Kathalijne de Kruif was jarenlang fractievoorzitter van de VVD in Stichtse Vecht. Ze speelde een relatief kleine rol in de drugszaak door auto's, een jetski en caravans wit te wassen. Ze hield zich volgens de rechtbank in Utrecht niet bezig met de teelt of verkoop van drugs en heeft ook de beschuldiging van witwassen en valsheid altijd ontkend. De Kruif werd veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een half jaar cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
Door afgetapte telefoongesprekken kwam bij het rechercheonderzoek ook boven water dat De Kruif mogelijk geheime informatie had gelekt uit de raadscommissie die ging over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht. Ook daarvoor kreeg ze, in een andere rechtszaak, een werkstraf opgelegd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.