'Wij trekken onze eendenbek open': zorgpersoneel UMC Utrecht in actie voor betere cao

UTRECHT - De normaal zo rustige centrale hal in het Universitair Medisch Centrum Utrecht was vandaag gevuld met actievoerende medewerkers. Gewapend met trommels, vlaggen, toeters, veel gejuich en geklap voert het ziekenhuispersoneel actie voor meer loon en een lagere werkdruk.
Het stakende personeel in het UMC Utrecht
Vandaag staakt het personeel van de academische ziekenhuizen en dus ook bij het UMC Utrecht. De vakbond FNV Zorg en Welzijn organiseert de actie van vandaag en de opkomst lijkt hoog. Het is een vrolijk protest van medewerkers die relaxen in de hal, maar zo relaxed is een baan in de zorg helemaal niet.
Het zorgpersoneel op de handdoek met de tekst 'Time to relax'
Het zorgpersoneel op de handdoek met de tekst 'Time to relax' © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Medewerkers liggen midden in het ziekenhuis op handdoeken met de tekst 'Time to relax'. Die handdoeken zijn een cadeau van de werkgever, maar die valt niet in goede aarde bij het personeel. "Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken", zegt een actievoerder, "maar het is zeker geen vervanging voor de uren en de inspanning die we elke dag weer leveren."

Werkdruk

De werkdruk is al jaren een groot probleem in de zorg en door de coronapandemie is die nog zichtbaarder geworden. Veel medewerkers vallen uit en daar maken de collega's die nog wel overeind blijven zich grote zorgen om. "We hebben steeds minder mensen. Ze lopen weg, omdat de werkdruk te hoog is en er daardoor heel veel zieken zijn onder het zorgpersoneel."
Het zorgpersoneel is de werkdruk 'spuugzat'
Het zorgpersoneel is de werkdruk 'spuugzat' © RTV Utrecht / Iris Tasseron
FNV Zorg en Welzijn vindt de loonsverhoging veel te mager, die nu wordt voorgesteld door de werkgevers. Daardoor willen mensen niet meer in de zorg werken. Volgens Mitchell Hoogenhout van de FNV is er dringend meer personeel nodig. "Het vak moet aantrekkelijk worden gemaakt, waardoor er meer instroom is en mensen ook willen blijven. Door de werkdruk gaan veel mensen nu weg."

Patiënten

Terwijl de cocktails, zonder alcohol, worden uitgedeeld onder de actievoerders en een 'supervrouw' tussen de mensen door rent, loopt een enkele patiënt de stakers voorbij.
Cocktails voor de actievoerders
Cocktails voor de actievoerders © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Op tien afdelingen in het Utrechtse ziekenhuis worden vandaag geen operaties meer uitgevoerd. Joris Prinssen van het UMC Utrecht: "We geven de actie de ruimte, omdat we het belangrijk vinden dat het personeel hun boodschap kan overbrengen en kan laten zien waar zij voor strijden. We proberen de uitgestelde operaties van vandaag zo snel mogelijk weer in te halen."
Het blijft niet bij deze ene actie. Volgende maand op 26 oktober legt het personeel van de academische ziekenhuizen opnieuw het werk neer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.