Geld stroomt binnen voor gesloten restaurant Waku Waku: al bijna 220.000 euro opgehaald

UTRECHT - De eigenaren van restaurant Waku Waku krijgen veel financiële steun. De tussentijdse opbrengst van een crowdfunding staat inmiddels op bijna 220.000 euro. De uitbaters startten de geldinzameling gisteren omdat ze naar eigen zeggen "financieel zijn uitgekleed'. Gisteravond stonden er vier- tot vijfhonderd sympathisanten voor de zaak, die gesloten is omdat de eigenaren weigeren gasten te controleren op hun coronatoegangsbewijs. Een naastgelegen restaurant zag zich door alle commotie genoodzaakt om de deuren te sluiten.
Menigte voor de deur van Waku Waku.
Menigte voor de deur van Waku Waku. © ANP
De eigenaren van het veganistische restaurant Waku Waku vinden het discriminerend om onderscheid te maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Ondanks meerdere waarschuwingen bleef Waku Waku de afgelopen dagen open. Gisteren greep de burgemeester in: de zaak moest dicht en de sloten werden uitgeboord.
Het werd gisteravond zo druk dat de menigte niet alleen vlak naast, maar ook op de busbaan stond. Bussen reden vaak rakelings voorbij. Burgemeester Sharon Dijksma riep op naar het nabijgelegen Vredenburgplein te gaan, omdat daar meer ruimte is. Hieraan werd geen gehoor gegeven. Rond 23.00 uur was iedereen weer vertrokken. De politie hoefde niet in te grijpen.
Demonstranten op de busbaan.
Demonstranten op de busbaan. © ANP

Toch open

Onder luid applaus van de steunbetuigers werd gisteren aan einde van de dag toch een soort 'afhaalloket' geopend. Vanuit de deuropening verkocht het restaurant drankjes als een soort "symbolische" opening. "De omzet valt daarmee niet te compenseren, maar het is een signaal dat de eigenaren willen uitdragen: dat zij niet zullen zwichten voor dit beleid. We hopen dat hier iedere dag mensen zullen blijven komen", aldus een woordvoerder.
Voorafgaand aan de 'guerrilla-opening' was er een gesprek tussen de gemeente en de ondernemer. Dijksma gaf hierna aan dat "het restaurant dicht is en blijft". "Dat betekent dat er vanaf heden in het restaurant geen gasten meer worden bediend." Ook sprak de gemeenten zorgen uit over de risico's voor de openbare orde. De restauranteigenaren beloofden daarop hun verantwoordelijkheid te nemen en de avond een vredelievend karakter te willen geven.

'Demonstreren is een grondrecht'

In een reactie op het verloop van de avond, stelt de burgemeester: "Het restaurant is dicht gebleven voor gasten die volgens de landelijke richtlijnen moeten worden gecheckt op het coronatoegangsbewijs. Wel heeft de ondernemer een loket voor afhaal geopend in een toegangsdeur, overigens niet de deur waarvan vanochtend de sloten door de gemeente zijn vervangen. Het pand is nog toegankelijk voor de eigenaar en personeel."
"Demonstreren is een grondrecht dat de gemeente zo veel mogelijk faciliteert", aldus de gemeente. "De sfeer was over het algemeen goed. Wel kwam de verkeersveiligheid enige tijd in het gedrang omdat er mensen op de busbaan stonden. Een aanwijzing om de busbaan vrij te maken werd goed opgevolgd. De demonstranten zijn rond 23.00 uur vertrokken."

Gevolgen voor omliggende restaurants

De demonstratie had gevolgen voor omliggende horecazaken. Het naastgelegen restaurant Kloek ging bijvoorbeeld niet open vanwege de situatie in de straat. Kloek controleert wel op coronatoegangsbewijzen en dat leverde maandagavond, toen er ook sympathisanten bij Waku Waku waren, "onprettige" gesprekken en reacties op van omstanders.
Kloek liet weten: "Dit is een erg verdrietig besluit maar door al deze commotie voor onze deur voelen wij ons hiertoe gedwongen. De keuze die Waku Waku maakt vinden we dapper, maar door de situatie voor onze deur twijfelen we of we de veiligheid van onze gasten en het personeel vanavond kunnen waarborgen. Heel vervelend dat we hierdoor omzet verliezen. We werken hard om onze gasten een leuke avond te bezorgen en waren erg blij dat dit weer kon."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.