Baarn stemt in met ontwerp Paleis Soestdijk: 'Dit dorp kan wel wat reuring gebruiken'

BAARN - Een meerderheid van de gemeenteraad in Baarn heeft ingestemd met de plannen voor Paleis Soestdijk. De eigenaar, een vastgoedontwikkelaar, wil op het landgoed woningen realiseren, een hotel bouwen en evenementen organiseren. Op de plannen kwam veel kritiek, maar met 14 stemmen voor en 5 tegen is het ontwerp door de Baarnse raad toch goedgekeurd. Daarmee komt de realisatie van de plannen een stap dichterbij.
Paleis Soestdijk staat sinds 2004 leeg.
Paleis Soestdijk staat sinds 2004 leeg. © RTV Utrecht
De lokale partijen VVD, D66, CDA, ChristenUnie-SGP en VoorBaarn zijn positief over de plannen. Hoewel er eerder deze maand, op de inspreekavonden, vooral veel kritiek klonk, denken zij dat de 'zwijgende meerderheid' in Baarn blij is met de ontwikkelingen.
Een meerderheid van de raadsleden heeft er vertrouwen in dat de eigenaar het paleis nieuw leven in zal blazen. Door in te stemmen met het ontwerp kan Paleis Soestdijk gerestaureerd worden en is het straks weer toegankelijk voor publiek. De plannen bieden volgens de raad kansen voor Baarnse ondernemers en zorgen voor meer werkgelegenheid.

Voorwaarden

Toch wil de gemeenteraad de eigenaar van het paleis geen 'vrij spel' geven. Eerder bleek al dat de gemaakte afspraken tussen de gemeente en de eigenaar nog niet goed vastliggen of te onduidelijk zijn opgeschreven. Daarom stelt de gemeenteraad een aantal voorwaarden, waardoor eerder gemaakte afspraken beter worden 'dichtgetimmerd'.
Zo mag er volgens de raad geen twijfel bestaan over de toegankelijkheid van het paleis voor publiek. Daarom wordt dit in een contract opgenomen. Ook het maximale aantal dagen waarop er (lawaaierige) evenementen mogen plaatsvinden moet daarin komen te staan. Daarnaast wordt in het contract vastgelegd dat de opbrengsten van de geplande woningbouw alleen gebruikt mogen worden voor de restauratie van het paleis.

Zorgen

GroenLinks, PvdA en de Baarnse Onafhankelijke Partij (BOP) stemden tegen de plannen voor Paleis Soestdijk. Volgens deze partijen is alles veel te grootschalig, waardoor er veel overlast wordt veroorzaakt. Het toenemende verkeer en geluid is niet alleen een verstoring voor omwonenden, maar ook voor de natuur. Vooral de bouw van een woonwijk in het Borrebos gaat tegenstanders veel te ver.
Achter Paleis Soestdijk liggen het park en bos.
Achter Paleis Soestdijk liggen het park en bos. © RTV Utrecht
Nu een ruime meerderheid heeft ingestemd met het ontwerp voor Paleis Soestdijk kan er gewerkt worden aan een nieuw bestemmingsplan voor het landgoed. Daarin moet van de raad nog wel veel aandacht worden besteed aan de verkeerssituatie. In het dorp, maar ook in de gemeenteraad leven veel zorgen over de doorstroming en veiligheid, als het paleis straks vele duizenden bezoekers per jaar verwacht.
Een beslissing over het bestemmingsplan wordt op z'n vroegst begin volgend jaar verwacht. Voorlopig kunnen de plannen dus nog niet worden uitgevoerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.