Proces bloedig steekincident Driebergen uitgesteld, meer onderzoek nodig naar psychische gesteldheid verdachte

© Koen Laureij
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - De rechtszaak tegen de verdachte van een bloedig steekincident begin dit jaar in Driebergen, is uitgesteld. De rechtbank zegt op dit moment te weinig over de verdachte te weten om de zaak goed te kunnen behandelen en een oordeel te vellen.
De 48-jarige M.U. uit Driebergen heeft bekend dat hij op 29 januari dit jaar op klaarlichte dag een man op straat heeft neergestoken. Het zou gaan om een familielid die tussenbeide kwam bij een ruzie. Even voor 14.00 uur werd de politie gebeld over het incident. Omstanders vertelden dat ze het slachtoffer hevig bloedend op straat zagen staan.

Ik maak je dood

De verdachte was volgens het OM met een groot mes naar het huis van een neef gegaan en riep dat die naar buiten moest komen. "Ik maak je dood", zou hij hebben geschreeuwd. Een ander familielid dat zich ermee bemoeide werd vervolgens door U. met een keukenmes in zijn zij gestoken. Deze man raakte daarbij ernstig gewond. Wat de aanleiding was is nog onduidelijk.
Het OM verdenkt U. van poging tot moord of doodslag op de neerstoken man en verdenkt hem er ook van dat hij van plan was de neef te vermoorden. Ook heeft hij volgens het OM anderhalf jaar eerder een ander familielid via whatsapp bedreigd. De verdachte heeft tijdens eerdere zittingen steeds aangegeven dat hij in psychische nood verkeert en dat hij professionele hulp nodig heeft.

Gevaar op herhaling

Namens het OM houdt zich sinds kort een nieuwe officier van justitie met de zaak bezig. Volgens hem zijn er signalen dat het gevaar op herhaling groter is dan aanvankelijk werd gedacht. Dat zou betekenen dat er mogelijk een tbs-behandeling nodig is, maar daarvoor is extra onderzoek nodig. De officier sprak van een zeer ernstig misdrijf waarvoor hij mogelijk ook een langere gevangenisstraf zal moeten eisen.
De advocaat van de verdachte was het daar niet mee eens, omdat de reclassering het gevaar op herhaling niet al te hoog inschat en zijn client zelf om hulp heeft gevraagd. De verdachte zit al acht maanden vast en had er helemaal op gerekend dat zijn zaak vandaag zou worden afgehandeld en hij zijn strafeis te horen zou krijgen. Ook de slachtoffers en andere familieleden hadden daar op gerekend.

Aanhouding

Maar de rechtbank was het de officier van justitie eens dat er nu te weinig bekend is over de persoon van de verdachte om de zaak inhoudelijk te kunnen behandelen en een oordeel te kunnen vellen. De voorzitter besloot daarom de zaak aan te houden.
Het aanvullende onderzoek zal een paar weken in beslag nemen. De rechtbank hoopt de zaak over ongeveer drie maanden af te kunnen handelen. Een definitieve datum is nog niet vastgesteld. De verdachte blijft ondertussen vastzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.