Oud-directeur Nieuwegeinse zorgstichting Me-Care krijgt jaar cel en moet tonnen terugbetalen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
NIEUWEGEIN/UTRECHT - De voormalig directeur van de Nieuwegeinse zorgstichting Me-Care is tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld voor grootschalige PGB-fraude. Ook moet de 58-jarige Rinie K. ruim 860.000 euro aan onterecht gedeclareerde zorguren terugbetalen.
De ex-vrouw van K., die door hem als adjunct-directeur was aangesteld, moet een half jaar de gevangenis in. Zij hield in zijn opdracht alles op de administratie van de stichting in de gaten.

Baas

Volgens de rechtbank in Utrecht is wettig en overtuigend bewezen dat onder leiding van de directeur valse verantwoordingsformulieren werden ingeleverd bij het zorgkantoor van Achmea en bij de inspectie. Met die formulieren werden meer zorguren gedeclareerd dan aan cliënten van Me-Care waren geleverd. Ook voor mensen die helemaal geen zorg via de stichting kregen, werden formulieren opgemaakt.
In de rechtbank beweerde K. twee weken geleden dat het declareren van de zorguren grotendeels buiten hem om ging. Maar volgens de rechters heeft de inspectie vastgesteld dat hij wist welk beleid er werd uitgevoerd. Medewerkers zouden ook onder druk zijn gezet om dat te doen. De directeur had als enige een bankpas van Me-Care. Hij was de baas en de beleidbepalende eindverantwoordelijke, concludeert de rechtbank.

Vakantiehuis en Bentley

K. is volgens de rechtbank ook schuldig aan witwassen. In de periode van juni 2012 tot september 2014 zou per jaar 79.000 euro aan crimineel geld zijn opgestreken. Uit de stichtingskas werden honderdduizenden euro's geleend die nooit werden terugbetaald. De ex-vrouw van K. leende geld voor een vakantiehuis in Spanje, hun schoonzoon kreeg geld voor een zorghotel in Kroatië en de directeur zelf reed rond in een dure Bentley.
De ex-vrouw van K. speelde volgens de rechtbank een kleinere rol bij de fraude en was wat het witwassen betreft alleen betrokken bij de aankoop van het vakantiehuis. Zij kreeg daarom een lagere straf. Een cliënt die een enorme stapel zorgformulieren ondertekende, terwijl hij een lange gevangenisstraf uitzat, kreeg een taakstraf van 60 uur opgelegd.

Gemeenschapsgeld

De rechtbank neemt de zaak hoog op, omdat de verdachten over een langere periode misbruik maakten van de PGB-regelgeving. Die is volgens de voorzitter juist ruimhartig, zodat iedereen die zorg nodig heeft die kan krijgen. Het gaat bovendien om gemeenschapsgeld. De rechtbank hield in het voordeel van de verdachten wel rekening met de lange tijd die is verstreken sinds het onderzoek naar de fraude bij Me-Care begon.
Rinie K. was vanmiddag als enige verdachte zelf naar de rechtbank gekomen om het vonnis aan te horen. Zijn gezicht ging steeds somberder staan toen de voorzitter dat voorlas. Hij heeft twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen. "Dat ga ik zeker doen!", riep hij voor de rechter was uitgesproken. Vervolgens verliet hij wat geforceerd fluitend de rechtszaal.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.