Geen referendum over uitbreiding van Utrecht, bijna 6000 handtekeningen te weinig

© ANP
UTRECHT - Er komt geen referendum over de uitbreiding van de stad Utrecht. De initiatiefnemers hebben te weinig handtekeningen verzameld. Er waren 10.000 handtekeningen nodig en de actiegroep had er ruim 4000. Dat laat burgemeester Dijksma weten aan de gemeenteraad.
Het plan waar het aangevraagde referendum om draait is Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU 2040). Het werd onlangs aangenomen met een nipte raadsmeerderheid. In het plan staat onder meer beschreven hoe de stad moet omgaan met de verwachte groei van 100.000 inwoners.
De ambitie is om een zogenoemde tienminutenstad te worden, waarbij je altijd snel bij bijvoorbeeld winkels, maatschappelijke voorzieningen, sportclubs, parken of cultuur bent. Er moeten vier centra bij komen. Het historische centrum blijft het hart van de Domstad.

Ruim 5500 handtekeningen te weinig

Een groep Utrechters heeft vraagtekens bij de groeiplannen en startte een petitie om een raadgevend referendum af te dwingen. In het referendum zouden twee vragen centraal moeten staan, vinden de initiatiefnemers. "Willen we dit? En zo ja is de manier waarop we uitbreiden wel optimaal?"
In de eerste ronde haalden ze genoeg handtekeningen, namelijk 1000. Tot en met 28 september had de groep de tijd om 10.000 handtekeningen te verzamelen. Uiteindelijk zijn er 4252 voor het referendum ingediend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.