Laconieke houding komt Utrechter die Geert Wilders online bedreigde duur te staan

Wilders in Utrecht in 2017.
Wilders in Utrecht in 2017. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
UTRECHT - Mopperend, geïrriteerd en een tikkeltje brutaal toonde Bilal el M. zich vanmiddag bij de Utrechtse rechtbank. Of het klopte dat hij politicus Geert Wilders vorig jaar had bedreigd? Hij kon zich het naar eigen zeggen niet herinneren. "Ik zal het maar gewoon eerlijk zeggen, ik vind dat u een behoorlijk laconieke houding heeft", concludeerde de rechter. En dat kwam de 21-jarige Utrechter duur te staan.
Achteroverleunend en met een flesje drinken pontificaal voor zich, zit El M. in de rechtszaal. Hij wordt van drie feiten verdacht: het bedreigen van Geert Wilders ("vieze kanker jood. Als k je tegenkom krijg je kogel door je hoofd kanker varken"), het veroorzaken van een verkeersongeluk en vervolgens doorrijden in IJsselstein op 7 december 2018 en het rondrijden zonder rijbewijs, diezelfde dag. Dat laatste is overigens geen misdrijf, maar een overtreding.

IP-adressen

De toon van de zitting lijkt snel gezet als Bilal schouderophalend antwoordt zich niet te kunnen herinneren de heer Wilders te hebben bedreigd. "Dat kunt u zich toch nog wel herinneren? Of bedreigt u soms vaker mensen voor de aardigheid?", wil de rechter weten. "Daar gaat het nu toch niet over? Het gaat toch over Wilders. De rest doet er helemaal niet toe", pareert de verdachte direct fel.
Om vast te stellen dat de bedreiging die El M. op de Instagrampagina van Geert Wilders geplaatst zou hebben inderdaad uit zijn toetsenbord kwam, volgt een wat ingewikkeld verhaal over IP-adressen en gekoppelde e-mailaccounts. Er blijkt uiteindelijk weinig twijfel over te zijn: het IP-adres is gekoppeld aan het adres van de moeder van de verdachte, back-up e-mailaccounts zijn van El M. en ook een reservetelefoonnummer van het Instagramaccount blijkt bij hem te horen.

Voorspellende gaven

De officier van justitie wijst erop dat het al de zoveelste bedreiging is aan het adres van de heer Wilders. "Het eerste wat ik me afvroeg toen ik deze zaak onder ogen kreeg, was: hoe lang is dit nu al aan de gang?" Daar geeft ze dan ook maar direct zelf antwoord op: de eerste zaak van bedreiging tegen de politicus stamt uit 2004.
Het eerste wat ik me afvroeg toen ik deze zaak onder ogen kreeg, was: hoe lang is dit nu al aan de gang?
Officier van justitie
"Destijds zei de rechter in zijn uitspraak dat volksvertegenwoordigers hun werk veilig moeten kunnen doen, en sprak hij zijn zorgen uit dat zulke bedreigingen derden kunnen inspireren. Hij bleek voorspellende gaven te hebben. Op dit moment wordt onze minister-president bedreigd en zien we zulke zaken steeds vaker terugkomen", vertelt de OvJ.

Schulden

Omdat El M. zegt zich niets te kunnen herinneren van de bedreiging, is het gesprek daarover snel voorbij. Langer wordt er gesteggeld over het tweede misdrijf: het veroorzaken van een verkeersongeval in IJsselstein en het verlaten van de plaats van ongeval. Daaruit wordt duidelijk dat El M. zonder rijbewijs rondreed in de auto van zijn moeder en dat hij bang was dat zij op kosten gejaagd zou worden. "Dat kunt u toch ook betalen?", merkt de rechter op. "Als je geen inkomen hebt, dan gaat dat niet hè", is het antwoord van Bilal.
'Geen inkomen' blijkt al snel een eufemisme: de Utrechter heeft een schuld van zo'n 50.000 euro. Het is de reden dat hij niet wil werken: "Dan wordt er beslag op mijn inkomen gelegd." De rechter kan dat maar moeilijk begrijpen. Als de OvJ in haar requisitoir vervolgens verwijt dat de verdachte zich maar weinig van al het in de rechtbank genoemde aan lijkt te trekken en geen zin heeft om te werken, wordt hij boos. De verstandshouding tussen de rechtbank en de verdachte lijkt steeds meer gespannen te worden.

Hogere straf

De OvJ eist een gevangenisstraf van een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van een jaar. Ook wil het OM dat El M. een werkstraf van 50 uur uitvoert of 25 dagen vervangende hechtenis uitzit. De rechter trekt zich even terug, om vervolgens tot een opvallende conclusie te komen: hij komt met een hogere straf dan de officier.
Dat doe ik niet vaak, maar ik heb het idee dat dit de spuigaten uitloopt
De rechter
"Dat doe ik niet vaak, maar ik heb het idee dat dit de spuigaten uitloopt. Ik til vooral erg zwaar aan de bedreiging van de heer Wilders. Steeds vaker zien we dat bedreigingen digitaal geuit worden. Er worden om die reden ontzettend veel mensen beveiligd en dat kost de samenleving handenvol geld."
Zijn uitspraak is dubbel aan de eis: twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van twee jaar. Ook de werkstraf verdubbelt hij: honderd uur of vijftig dagen vervangende hechtenis.
El M. is woedend als hij dat hoort en kondigt direct aan in hoger beroep te gaan. De rechter blijft kordaat. "Hopelijk heeft het een afschrikwekkend effect", verzucht hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.