Eerste verblijfsvergunningen voor Afghaanse evacués in Huis ter Heide

De eetzaal in het opvangkamp in Huis ter Heide
De eetzaal in het opvangkamp in Huis ter Heide © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
HUIS TER HEIDE - De eerste Afghaanse evacués die nu ruim een maand in het opvangcentrum in Huis ter Heide zijn ondergebracht, hebben een verblijfsvergunning gekregen. In totaal wonen hier 400 mensen die met behulp van de Nederlandse overheid een maand geleden vanuit Kabul naar Nederland zijn gevlogen.
Locatieleider Peter Zwaan over het leven in het opvangkamp
Het heeft geregend. En dus ligt er een hele grote plas op het terrein. Het water spettert alle kanten op, want zojuist rijdt er in volle vaart een groene driewieler doorheen. De kinderen zijn van alle leeftijden, de kleintjes pakken de step, de tieners scheuren op volwassen fietsen over het terrein. Even verderop staan drie mannen met elkaar te praten.
Eén van hen spreekt goed Engels. "We zijn hier blij, het is fijn om hier te zijn. We zijn hier nu 35 dagen en het was heel vredig en rustig toen we hier aankwamen. We hopen nu dat we weer een toekomst krijgen. Dat we weer werk krijgen, iets dat met ons beroep te maken heeft. Op dit moment studeren we, of we spelen voetbal of volleybal of we spelen met onze kinderen. We proberen het proces hier zo goed mogelijk af te wachten. En onze kinderen kunnen nu bijna naar school."
Een van de eetzalen van het opvangcentrum
Een van de eetzalen van het opvangcentrum © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Dat beaamt de locatieleider van het opvangcentrum in Huis ter Heide, Peter Zwaan. "De eerste jongeren gaan sinds deze week naar de middelbare school, de basisschool start hopelijk over twee weken. Het zijn scholen in Utrecht die al bestaan en waar meer vluchtelingen of asielzoekers al langer les krijgen. Doordat we de kinderen van deze evacués samen naar school laten gaan, is er extra aandacht voor de Nederlandse taal. De eerste twee weken waren natuurlijk quarantaine-tijd, nu kunnen de mensen ook van het terrein af, de omgeving verkennen en we kunnen hen voorlichting geven over het leven in Nederland. Ze kunnen sporten, dankzij sportverenigingen in Zeist die ons daarbij helpen."
Een handvol evacués heeft inmiddels een verblijfvergunning. Bijna allemaal hebben ze in Afghanistan voor Nederlandse of Europese overheidsinstanties gewerkt, de procedures kunnen daarom voor hen versneld worden. Peter Zwaan: "De IND kan heel snel zien of deze mensen hier terecht zitten, dus de vergunning zal sneller verleend worden en dan kunnen ze gekoppeld worden aan een gemeente in Nederland, maar hoe snel dat proces dan gaat, daar heb ik geen zicht op."
Ook al is een evacué wettelijk gezien geen asielzoeker: ook hier gaat er een hele registratie aan vooraf. Er worden foto's en vingerafdrukken genomen, de telefoons worden gescand, alle gegevens worden vergeleken met datasystemen die controleren of iemand wellicht al eens geregistreerd is. Bij de controle hoort ook een documentenonderzoek, paspoort of ID-bewijzen worden op echtheid getoetst. Daarna worden de mensen gehoord, daarbij blijven gezinnen de hele tijd bij elkaar. Pas op het einde van de rit volgt er een beslissing.
Een rondgang over het terrein met de locatieleider
Een rondgang over het terrein met de locatieleider © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
De dankbaarheid hier in het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide is groot, zeggen de bewoners en de locatieleiders, gemeentes en overheidsinstanties hebben hier in korte tijd veel samengewerkt om alles te regelen: huisvesting, de eetzaal, de mogelijkheden om te sporten. Hoe het de komende weken precies verder gaat, dat weet nog niemand hier. De kinderen lachen en spelen door - de groene driewieler wordt in beslag genomen door een iets grotere jongen, die nog sneller hardop lachend door de plassen rijdt. Ze hebben lol.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.