Waku Waku wil bij de rechter heropening afdwingen

UTRECHT - In de Utrechtse rechtbank is de rechtszaak begonnen waarin restaurant Waku Waku sluiting door de gemeente Utrecht aanvecht. Omdat de ruimte in het gerechtsgebouw beperkt is, heeft de rechtbank belangstellend publiek opgeroepen de zitting via een livestream te volgen. De uitspraak wordt vanmiddag om half zes verwacht.
Woensdagavond: de eigenaren van Waku Waku in gesprek met de politie.
Woensdagavond: de eigenaren van Waku Waku in gesprek met de politie. © ANP
De gemeente Utrecht ging dinsdag over tot sluiting toen het veganistische restaurant aan het Vredenburg ook na meerdere waarschuwingen weigerde de CoronaCheck-app van gasten te controleren. Dit is sinds zaterdag verplicht.
De eigenaren dienden een bezwaar in bij de gemeente vanwege de afgedwongen sluiting. Ze willen nu dat de rechter bepaalt dat het restaurant open mag blijven tot de gemeente het bezwaarschrift behandelt.
Een crowdfundingsactie om het restaurant te steunen heeft inmiddels bijna 240.000 euro opgeleverd. De afgelopen dagen kwamen honderden betogers op de been voor Waku Waku.
De betogingen bij Waku Waku begonnen maandagavond.
De betogingen bij Waku Waku begonnen maandagavond. © Koen Laureij
Gisteren besloot de gemeente de demonstraties op de stoep voor het restaurant niet langer toe te staan, wegens overlast voor omliggende (horeca)bedrijven en gevaarlijke verkeerssituaties. Demonstreren mocht alleen het Jaarbeursplein.
De politie hield gisteravond voor restaurant Waku Waku tientallen mensen aan die weigerden weg te gaan naar de aangewezen demonstratieplek op het Jaarbeursplein.
Willem Engel, oprichter van Viruswaarheid, werd gisteren afgevoerd door de ME.
Willem Engel, oprichter van Viruswaarheid, werd gisteren afgevoerd door de ME. © ANP

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.